Yüz Kızarmasını Önlemek
Utangaçlık dediğimiz duygu bulunduğumuz kalabalık ortamlarda rahat bir şekilde hareket etmemizi ve konuşmamızı kısıtladığı için kendimizi büyük bir sıkıntının içinde bulur ve biriyle konuşmaya başladığımız anda ya da bu gibi ortamlarda bulunmaktan dolayı yüz kızarıklığı yaşarız. Çoğu çocuğun okul dönemlerinde sınıfta öğretmen tarafından kaldırılıp söz hakkı verileceği düşüncesi ile yüzü kızarmakta ve bu düşüncenin gerçekleşmesi ile birlikte yüz kızarması meydana gelmektedir. Yüz kızarmasına ilaveten ellerde titreme ve ses kısıklığı da görülmektedir…
Yüz kızarmasından dolayı kalabalık ortamlara girmekten çekinen, girdiği ortamlarda kendine sessiz ve kimsesiz bir yer arayan ve konuşmama umuduyla bir köşeye çekilen kişilere yüz kızarmasını önleme yollarından bahsedeceğiz. Böylece insanlardan kaçmamaya ve girdiğiniz ortamlarda rahat bir şekilde hareket etmeyi başarabilirsiniz.
Yüz kızarması nasıl önlenir?
Sosyal fobi korkusunu yenmek için isterseniz bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Ancak uzmana ihtiyacım yok bu işi kendi başıma halledebilirim diye düşünüyorsanız o halde bu önerileri dikkate almalısınız.
Orada neden bulunmak istemiyorsun?
Seni sosyal ortamlardan uzaklaştıran şey nedir? Neden o yerde bulunmak sana sıkıntı veriyor? Birinin gelip seninle konuşmasını neden istemiyorsun? Bir soru sorulduğunda cevap verememekten yada yanlış bir şeyler söylemekten mi çekiniyorsun yoksa rezil olma korkusu mu yaşıyorsun? Öncelikle bu ve buna müşabih sorulara cevap bularak işe koyulmalısınız. Zihninden geçenlere cevap arayarak utangaçlık ve yüz kızarıklık sorununa çözüm bulabilirsin.
Yüz kızarması sorunu yaşayanlar mutlaka çevresindeki yakın dostlarından ya da ailelerinden yardım almalılar. Durumunuzdan bahsederek onların size yardımcı olmalarını ve sizi bu tür ortamlarda rahatlatmalarını isteyebilirsiniz. Konuşmaktan çekinmemeyi, yeni kişilerle tanışıp sohbet etmeyi, ortama uyum sağlamayı kolaylaştırmak için size yardımcı olmalarını rica edin.
Kalabalığa karışmak için önce küçük gruplara karışmakla işe başlayın. 3-4 kişilik bir grup ortamına girerek kendinizi nasıl rahat hissedebileceğinizi keşfedin. Çekingenliğinizi yenmek ve kendinizi rahat ifade edebilmek için bunu yapmaktan çekinmeyin.
Kalabalığa karışmayı başardığınız zaman artık onlarla nasıl rahat bir iletişimi kurabilirsiniz bunu keşfedin. Yanınıza gelen kişilerle konuşmak ama konuşurken rezil olmamak için sohbeti siz başlatabilirsiniz. İlginizi çeken konulardan bahsederek fikirlerinizi öne sürün.
Okul ortamında ise bu sorunu aşmak için arkadaşlarınla bir şeyler yapmaktan geri kalma. Onlarla birlikte kantine gidebilir, teneffüste gezebilir eğer kimseyi bulamazsan da tüm bunları tek başına kendin yapabilirsin. Öğretmeninle iletişime geçmekten korkmamayı öğrenmeli, sınıfta öğretmen bir şeyler sorduğu zaman cevabını biliyorsan mutlaka parmak kaldırmalısın.Eğer cevabı yanlış söylediysen de bundan utanmamalı oradaki herkesin senin gibi öğrenci olduğunu hatırlamalısın. Ders esnasındaki tartışma konularında mutlaka fikirlerini dile getirmelisiniz.