Dünya’nın Yeni Yedi Harikası
Merkezi İsviçre’de bulunan New 7 Wonders (Yeni Yedi Harika) Vakfı tarafından, 2002 yılında dünyanın yedi yeni harikasını seçmek için bir yarışma düzenlenmiştir. Aday olarak önce 21 sanat eseri belirlenmiştir. Adaylar belirlenirken “2000 yılından önce inşa edilmiş olmak, insan eliyle yapılmış olmak ve belirli bir düzeyde muhafaza edilmiş olmak” koşulları getirilmiştir. Daha sonra 5 yıl boyunca dünyanın her yanından 100 milyondan fazla kişi cep telefonu ve İnternet’ten oy kullanarak dünyanın yeni yedi harikasını belirlemiştir.
Sonuçlar, New 7 Wonders Vakfı tarafından 07.07.2007 tarihinde Portekiz’in başkenti Lizbon’da açıklanmıştır. Buna göre Dünyanın Yeni Yedi Harikası olarak belirlenen eserler şunlardır:
1. Çin Seddi: MÖ 9. yüzyılda yapılmıştır. Seddin bugün ayakta duran kısmının uzunluğu 3000 km’dir. Çin Seddi, Çin’in sınırlarında duman işaretlerinin verildiği kule ve kalelerin birbirlerine setlerle bağlanmasıyla oluşturulmuştur. Amacı Çin’in kuzeyindeki grupların saldırılarını engellemektir.
Bugüne dek insan eliyle yapılmış en büyük ve uzaydan görülebilen tek abidedir.
2. Petra Antik Kenti: Ürdün’de Nebatitler zamanında (MÖ 1. yüzyıl) bazı bölümleri kayalara oyularak yapılmıştır. Su kanalları, 4 bin kişilik amfiteatr, Mezar Sarayı, El-Deir Manastırı Pet-ra’nın önemli yapılarındandır.
3. Kurtarıcı İsa Heykeli: Brezilya’nın başkenti Rio de Janerio şehrine tepeden bakan Corro-vado Tepesi’ne kurulan heykel 38 m yüksekliğindedir. Yapımı beş yıl süren heykelin açılışı 1931′de yapılmıştır. Sanatçısı Fransız heykeltıraş Paul Landowski’dir.
Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kollarını açarak karşılayan heykel, Brezilya halkının sıcaklığının sembolü hâline gelmiştir.
4. Chichen İtza Piramidi: MÖ 800 yıllarında Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda kurulmuştur. Maya uygarlığının ekonomik ve politik merkezi olarak hizmet vermiş en büyük tapınaktır.
5. Machu Picchu Antik Kenti: MÖ 15. yüzyılda İnka İmparatoru Pachacute zamanında Mac-hu Picchu (Eski Dağ) olarak bilinen dağda kurulmuştur.
Bulutların arasındaki kent 200′den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlanan taş yapılardan oluşur.
6. Collesseum (Kolezyum): (MS 70-80) Roma (İtalya) şehir merkezinde bulunan elli bin kişilik bu görkemli amfiteatr; sirk oyunları, araba yarışları, gladyatör gösterileri yapılması amacıyla kurulmuştur.
7. Tac Mahal: Moğol İmparatoru Şah Cihan’ın isteği üzerine ölen karısı Mümtaz Mahal’in anısı için Hindistan’ın Agra kentinde inşa edilmiştir.
Cumna Irmağı kıyısında servi, portakal ve fıskiyeli havuzlarla süslü bir bahçenin içindedir. Yüksek kubbeli yapıdan bağımsız olarak inşa edilmiş silindirik minareleri, Türk sanatı etkilerini gösterir.
İçi ve dışı beyaz mermer kaplı olan bu anıt mezar İslam mimarisinin en önemli yapılarından biridir.