Web Tabanlı Proje Geliştirmek
Proje geliştirmek çok kolay bir iş gibi görünse de aslında çok komplike bir yapıdadır. Uzun zaman alır ve bir konuya çok farklı açılardan bakmak gerekir. Burada en önemlisi de bu konuyu tartışmak ve değişik kitlelerin görüşlerini almaktır.
Projeler tabi ki günlük hayatta uygulanabilir olabileceği gibi aynı zamanda web tabanlı ve sadece web üzerinden işleyen de olabilir. Özellikle son zamanlarda gelişen mobil uygulamalar ve internete kolay erişim de bunları destekler nitelikte. Bunun yanında okullarda dağıtılacak olan tabletler de insanların bilgisayar bakımından bilinçli olarak gelişimini destekleyecektir.
Web tabanlı uygulama geliştirmek için ise domain ve host gerekli özelliklerdendir. Fakat web tabanlı uygulama geliştirmek de yine diğer projelerden farksız bir şekilde ilerlemektedir. Genellikle küçük yaştaki kişilerin geliştirdiği web tabanlı projeler internetin adeta bir çöplük haline gelmesine neden olurken bilinçli bir şekilde proje üretenler yine zirve yarışını önde götürmektedir.
Aslında yaptığımız her işin bir proje olduğunu düşünmek gerekirse örnek aramakta zorlanmamak gerekecektir. Tabi bunun yanında güzel örnekler de mevcut. Bu örneklerin çıkması için de yarışmalar düzenleniyor. Mesela MEB tarafından düzenlenen web tabanlı içerik geliştirme yarışmasında dereceye giren kişiler bu sayfada gösteriliyor. İnceleyebilirsiniz. Tabi bu içerik bazında olduğu için bunlar tam bir proje olarak değerlendirilemez. Fakat e-tohum adındaki bir yapının seçtiği 40 uygulama web alanındaki en güzel örnekleri oluşturuyor. Bu sayfadan inceleyebilirsiniz. Tabi buradaki sitelerin sahiplerinin üniversite öğrencisi olmasının ve maddi destek almalarının da faydası çok.
İşte bu şekilde web tabanlı projeler geliştirebilirsiniz. Fakat ne yazık ki web tabanlı proje geliştirmek için bir başvuru formu yok. En az 100 TL gibi bir ücret ödeyerek hemen projenize başlayabiliyorsunuz. Aslında bu başvuru formunun olmaması da bir eksiklik çünkü projenizin eksik yanlarını göremiyorsunuz. Dolayısı ile projeler çok güzel olsa bile kısa zamanda çürüyüp yok olabiliyor.
Siz de kendi web tabanlı projelerinizi geliştirmek için daha ne bekliyorsunuz?