Samsung Galaxy S4 özellikleri
Merak ile beklenen Samsung’un amiral gemisi Samsung Galaxy S4 dün akşam tanıtıldı.Shiftdelete.net editörlerin kaleminden işte Samsung Galaxy S4:
Samsung’un bugün tanıttığı yeni amiral gemisi Galaxy S4 GT-I9500 modelinin tüm teknik özellikleri ve detayları makalemizde. Bakalım Galaxy S4 bizlere neler sunuyor?
Samsung’un New York’ta 14 Mart akşam saat 19.00’da düzenlediği Unpacked 2013 etkinliğinde, Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S4 tanıtıldı.
Galaxy S4‘ün tanıtıldığı Unpacked etkinliğini kaçıranlar, canlı anlatım konumuzdan o anları tekrar yaşayabilirler. Canlı anlatıma buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Galaxy S4‘ü ABD’de bulunan ekibimiz kullanma fırsatı yakaladı. O videoya da buradan ulaşabilirsiniz.
Galaxy S4, sürpriz olmadı!
Samsung’un Çin merkezli China Unicom operatörü için ürettiği çift SIM kartlı Galaxy S4 prototipinin sızmasıyla beraber, Galaxy S4’ün çıkmasından önce tüm özellikler sızdırıldı.
Bizim de yapmış olduğumuz haberlerle örtüşen özellikler, Galaxy S4 lansmanının heyecanını törpüledi. Tıpkı iPhone 5 lansmanındaki gibi!
Samsung Galaxy S4’ün, merak edilen özelliklerini parça parça inceliyor ve okurlarımıza aktarıyoruz. İlk değineceğimiz özellik ekran.
Galaxy S4’ün ekranı hangi teknolojiyle üretildi?
Samsung’un uzun zamandır beklenen Full HD çözünürlüğündeki AMOLED ekranı, beklenilenin aksine yine Pentile dizilime sahip.
Galaxy S3 ve Note 2 modellerine göre daha gelişmiş bir dizilime sahip olsa da, piksel yoğunluğunu IPS ve LCD ekranlardaki gibi hissedemediğinizi söyleyebiliriz.
Samsung’un yeniden geliştirdiği ekran, yeşil – sarı PHOLED materyallerden oluşutulmuş yapıda. Samsung’un uzun süredir çalıştığı ekran teknolojisi, mevcut AMOLED ekranlara göre yüzde 25 civarı daha az güç tüketiyor.
4.99 inç büyüklüğündeki ekran, 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde ve 441 ppi piksel aralığına sahip.
PHOLED FULL HD AMOLED, diğer ekranlara göre nasıl?
Samsung’un yeni ekranı, Galaxy S3 ile karşılaştırdığımızda siyah rengini tam olarak verebilmesiyle dikkat çekiyor. AMOLED ekranların siyah performansı zaten çok iyi olduğu biliniyor. Fakat Samsung, bu ekranla görüş açısı ve siyah performansını epey geliştirmiş durumda.
Yapılan karşılaştırmalara göre Xperia Z’de kullanılan standart TFT teknolojili Full HD LCD ekranın, siyah renginde ve görüş açısında çok geride olduğu apaçık ortada.
PenTile diziliminin Galaxy S3’teki ekrana göre epey geliştirildiği gözlemlenirken, piksel yoğunluğunun LCD teknolojisine yaklaştığı görülüyor. Artık PenTile dizilimi, rahatsız edici boyutlardan çıkmış durumda.
LCD ekran ile yeni nesil Full HD ekrandaki PenTile dizilimini karşılaştırdığımızda ise;
Samsung Galaxy S4’te kullanılacak işlemcinin detayları!
Galaxy S4’te hangi işlemcinin ve grafik biriminin kullanılacağı merak konusuydu. Samsung, tanıtımında ilginç bir şekilde işlemciden bahsetmedi. Bunun sebebi olarak tanıtımın ABD’de yapılması görülüyor. Belki ne alaka diyeceksiniz ama ABD başta olmak üzere 4G / LTE destekli pazarlarda Samsung, 1.9 GHz hızında çalışan Qualcomm’un Snapdragon 600 işlemcisini kullanacak.
İşlemci arenasında bir açıdan rakibi olan Qualcomm’un reklamını yapmak istemeyen Samsung, tanıtımında işlemciden çok bahsetmedi.
ABD pazarı başta olmak üzere, 4G / LTE destekli tüm alanlarda 1.9 GHz hızında çalışan Snapdragon 600 işlemcisini kullanacak olan Samsung, çift kanal teknolojili LPDDR3 formunda 2 GB RAM kullanacak. Hızlandırılmış Adreno 320
GPU’su ise cihaza güç verecek.
Peki ya global Galaxy S4’te ne kullanılıyor?
Dün tanıtılan Galaxy S4, LTE desteği olan Galaxy S4 modeliydi ve Snapdragon 600 işlemcisini kullanıyordu. Samsung, Galaxy S3’te olduğu gibi global pazarda kendi üretimi olan Exynos işlemcisini kullanacak.
Samsung’un Exynos 5 Octa diye anılan Exynos 5410 işlemcisini kullanacak olan global sürüm Galaxy S4, beklenenin aksine 1.8 GHz’de değil, 1.6 GHz hızında çalışacak.
ARM’ın big.LITTLE işlemci mimarisini temel alan ve toplamda 8 çekirdeğe sahip olan Exynos 5410, esasında 8 çekirdekli bir işlemci değil.
Aynı anda 8 işlemci hiç bir zaman çalışmıyor. Yük durumuna göre Galaxy S4, üst seviye peformans gösteren 4 çekirdeği ya da düşük güç tüketimi gösteren 4 çekirdeği aktif ederek, donanımsal olarak güç tasarrufu yapıyor.
Galaxy S4’ün üst seviye gücünü oluşturan 4 çekirdeği, ARM Cortex A15 mimarisini kullanıyor. Kullanılan çekirdekler Samsung’un 28nm teknolojisiyle üretiliyor ve 1.6 GHz hızında çalışıyor. Düşük güç tüketim modunda devreye girecek olan 4 çekirdekli işlemciler ise 1.2 GHz hızında çalışıyor ve ARM Cortex A7 mimarisini kullanıyor.
Exynos 5410’da PowerVR sesleri!
Exynos 5410’da Samsung, Mali GPU’su yerine rakibi Apple’ın sık sık kullandığı PowerVR tabanlı grafik çözümü kullanmaya başladı. 533 MHz hızında çalışan PowerVR SGX 544 MP3 grafik birimini kullanan işlemci, 3 çekirdekli grafik işlemciye sahip. Rakibi iPhone 5’in grafik işlemcisi ise SGX 543 MP3. Kısacası güç olarak biraz daha önde tabi ama iPhone’un ekranının daha düşük çözünürlükte olduğunu unutmayalım. Nasıl Galaxy S2, düşük çözünürlüğü sayesinde pek çok telefonu geride bırakabiliyorsa, Galaxy S4’ü de Full HD çözünürlük biraz terletecek gibi.
Yapılan testlere göre Samsung’un kullandığı grafik işlemci, Adreno 320’nin yerine göre yaklaşık yüzde 20 daha önünde yer almayı başarıyor. Bu da yine performans olarak rakiplerini belli bir süre daha geride bırakacağı anlamına geliyor.
Galaxy S4’ün kamera özellikleri!
Samsung, Galaxy S4’te 13 Megapiksel çözünürlüğünde fotoğraf çekebilen ayrıca Full HD video kaydının yanında, HDR video destekli arkadan aydınlatmalı, sıfır çekim gecikmesine sahip ana kamera ve LED flaş kullanıyor.
Çift LED flaş bekleyenleri üzecek olan Samsung, tercihini tek LED flaştan yana kullanmış.
Geniş merceğiyle dikkat çeken CMOS, Samsung’un pek çok kamera uygulamasıyla destekleniyor. Yeni kamera uygulamalarından en önemlileri Drama modu.
Kalabalık bir grubun fotoğraf çekilmesi epey zordur. Çünkü bir kişi başka yere bakabilir ya da gözü kapalı çıkabilir. Sırasıyla 9 farklı fotoğraf çeken Galaxy S4, Drama modu sayesinde herkesin en iyi çıktığı fotoğrafları birleştirip, size en iyi fotoğrafı teslim ediyor.
Çift video kaydı özelliğine de sahip olan Galaxy S4, aynı anda hem ön hem de arka kameradan kayıt yapabiliyor. Cihazda kullanılan ön kamera ise arkadan aydınlatmalı 2 Megapiksellik sensöre sahip.
Samsung Galaxy S4’ün kasa yapısı!
Samsung, Galaxy S3’e göre ekranı büyüyen fakat tek elle daha rahat kullanılabilen bir telefona imza atmış durumda.
7.9 mm’lik kalınlığa sahip olan Galaxy S4, 130 gram ağırlıyla da iddialı. Galaxy S3’e göre 2 gram hafifleyen S4, ayrıca 70 mm sınırının altında yer alarak endeki genişliğini koruyor.
İnce yanakları sayesinde büyüyen ekranın negatif bir his uyandırmadığı söylenen Galaxy S4, daha kaliteli bir kasaya sahip.
Geliştirilen polikarbonat kasa, hem daha hafif hem de daha kaliteli görünüme sahip. Galaxy S4’ün ekranı ise Corning’in Gorilla Glass 3 camıyla kaplanmış durumda. Bu da S4’e sağlamlık ve hafiflik konusunda avantaj katıyor.
Arka kapağı yine çıkarılabilir yapıda olan Galaxy S4, kullanıcılarına değiştirilebilir pil özgürlüğü de sunuyor.
Samsung’un Galaxy S4 ile gelen yazılımsal yenilikleri!
Android 4.2.2 Jelly Bean işletim sistemi ve firmanın TouchWiz Nature UX 2.0 sürümünü kullanan Galaxy S4, pek çok yazılımsal yenilikle donatılmış.
Galaxy S3 ile gelen Direct Call, Smart Stay gibi yenilikleri devam ettiren Samsung, Smart Scroll, Floating Touch teknolojisi sayesinde Air View ve Smart Pause gibi pek çok yeniliği işletim sistemi içerisine dahil etmeyi başarmış.
Floating Touch Videosu:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/jCAtRNiYBmI” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
Smart Pause Videosu:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/tN7o_AhIlTM” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
Samsung’un yazılımsal yenilikleri bu kadarla sınırlı değil. El yazısını tanıyarak dijital karakterlere dönüştüren Samsung Optical Reader, el hareketlerinizle cihazı kontrol etmenize imkan veren Air Gesture, TouchWiz arayüzüden 9 dile destek sunan S Translator yazılımı, S-Voice, S-Voice Drive ile araba içerisinde geliştirilmiş kullanıcı deneyimi gibi pek çok yenilik bulunuyor.
Group Play, dikkatleri üzerine topladı!
Samsung, Galaxy S4’ün içerisinde ayrıca Group Play adı altında yeni bir yazılımı kullanıcılara sunuyor. Pek çok Galaxy S4 Wireless ile birleşiyor ve aynı şarkıyı beraber çalmaya başlıyorlar.
8 cihaza kadar çıkabilen bu oluşum, 5.1 ya da 7.1 surround ses dağıtım özelliğine de sahip. Yani telefonlarla beraber bir hoparlör seti oluşturabilirsiniz. Arkadaşlarınızla beraber olduğunuzda keyfli bir özellik olabilir.
Galaxy S4’ün diğer özellikleri!
Yeni bağlantı teknolojileri!
Çift taşıyıcı desteği sayesinde 42.2 Mbps HSDPA, en yeni nesil 5 GHz bandında çalışan WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, GPS, GLONASS, DLNA, MHL 2.0 portu, USB OTG, kızılötesi LED gibi bağlantı portlarına sahip olan Galaxy S4, gelişmiş sensörleriyle de kullanım deneyimini değişitiryor.
Samsung’un hayat arkadaşı dediği Galaxy S4’ün üzerinde çok renkli uyarı ışığı, jeomanyetik, yakınlık, basınç, ısı ve nem sensörleri, jiroskop, ivme ölçer gibi akıllara gelen ne kadar sensör varsa kullanılıyor.
2600 mAh batarya
2600 mAh batarya değeriyle rakiplerinden daha fazla gücü elinde bulunduran Samsung, daha az güç tüketen AMOLED ekranı ve güç tasarruf odaklı piyasaya sunulan Exynos 5 Octa işlemcisiyle, rakiplerinin önünde bir pil performansı sunacak. Galaxy S3’ün bataryası 3 birim dayanıyorsa, Galaxy S4’ün çok rahat 4 hatta ve hatta 4.5 birim dayanması bekleniyor.
Hafıza seçenekleri
Samsung, Galaxy S4′te 3 farklı dahili hafıza seçeneği sunuyor. 16 / 32 ve 64 GB’a ek olarak, 64 GB’a kadar hafıza kartı takabilliyorsunuz. Kısaca 64 GB’lık S4 sahibiyseniz, cihazınızda teorik olarak 128 GB’lık toplam hafızaya sahip olabiliyorsunuz.
Ne zaman çıkıyor?
Samsung Galaxy S4, 155 ülkede 327 mobil operatör ile beraber Nisan ayının sonuna doğru satışa sunulacak. Ülkemizde 2000 TL seviyesinin biraz altında bir fiyata sahip olması bekleniyor.
Son olarak Shiftdelete.net’de yazan editör Samsung Galaxy S4 hakkında şunlar yorum olarak ekledi:
Samsung’tan kullanıcılar belki daha fazlasını bekliyorlardı ama mevcut modellere göre Galaxy S4, hafife alınacak bir telefon olmamış. Galaxy S3 – HTC One ve Xperia S savaşındaki durumun benzeri, yine yaşanacak gibi gözüküyor. HTC’nin ekran, kasa ve kamera ile beraber ses deneyimi One X’te oldukça başarılıydı. Fakat Galaxy S3’ün pil performansı, güncelleme hızı, donanımsal performansı gibi pek çok avantajı, onu kullanıcıların gözünde değerli kıldı. Bakalım şimdi HTC One, Galaxy S4 ve Xperia Z kapışmasının galibi kim olacak? Ama benden tavsiye S4’ü çok hafife almayın. Benim şahsi olarak tek üzüntüm grafik işlemcisinin biraz düşük kalıyor olması. Açıkcası ben daha güçlü bir GPU bekliyordum.