Pkk’nın çekilme kararı yorumları

Pkk’nın Türkiye’den çekilmesinin ardından çeşitli yorumlar yapıldı.Uzmanlar ve siyasi parti temsilcileri PKK’nın Kandil’den yaptığı çekilme açıklamasını yorumladı.
                        AK PARTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, PKK’nın çekilme kararıyla ilgili, “Bundan sonra silahların değil dost ellerin birbirini tutması konuşulacaktır” dedi.

Meclis’te gazetecilerin, PKK’nın çekilme kararıyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Bahçekapılı, şunları söyledi:

“Çözüm sürecinin içindeyiz. Hassas bir dönemdeyiz. Herkesin konuşmasına, ağzından çıkan her kelimeye dikkat etmesi gerekir. Çekilme de oluyorsa buna sevinmekten başka bir şey gelmez elimizden. Bundan sonra silahların değil dost ellerin birbirini tutması konuşulacaktır.”

                                    CHP 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ise Karayılan’ın açıklamasını “Kimin haddine üç aşamalı yol planı çizmek. Demek ki Başbakan’la anlaşmaya varılmıştır. PKK’nın silahları teslim edeceğini beyan etmesi vazgeçilmez bir şarttır” sözleriyle yorumladı.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Öcalan’ın ve Karayılan’ın yol haritasının belli olduğunu ancak Başbakan’ın, hükümetin yol haritasının belli olmadığını; Başbakan’ın hükümetin ne istediğini bilmediğini söyledi. İnce, “Hükümet PKK’yı öyle bir noktaya getirdi ki, bu devletle ön devlet görüşmesi oldu, o konuma soktular” dedi. Çekilme, yeni bir anayasa ve silahların bırakılması olarak üç aşamalı bir süreçten söz eden Karayılan’ın anayasa talebine İnce, “Silahların gölgesinde anayasayı, yasaları değiştirmezseniz gelirim ha, diyerek tehdit ediyor” yorumunu yaptı.

                                         MHP

MHP’den ilk tepki Genel Başkan Yardımcısı Bal’dan geldi. Bal, Kandil’de yapılan açıklamanın bütün medyanın dikkatini çekecek şekilde planlandığını; terör örgütüne itibar kazandırılarak Türk devletinin geleceğinin ciddi şekilde tehlikeye atıldığını vurguladı. AKP’nin bu tavrıyla Türk devletini terör örgütünün tehdit ve şartlarına mahkum hale getirdiğini savunan Bal, PKK çekilmeden önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin silahlı unsurlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesinden çekildiğini ifade etti. İkinci olarak silahlı kuvvetlerin Türkiye’nin varlığını ve bekasını koruyabilme iradesinin ortadan kaldırılarak, terör örgütünün meşrulaştırıldığını kaydeden Bal, “Üçüncü olarak da terör örgütü Türkiye’ye şart koşma mertebesine yükseltilmiştir” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Karayılan’ın açıklamasını sert sözlerle eleştirerek “Silah bırakmak yok, Oslo ve İmralı’da hazırlanan darbe planı PKK’nın silahıyla meşrulaştırılmıştır” dedi.

 

                     Prof. Dr. İlter Turan – İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü:

Zaten daha önce de teşkilatın silahıyla birlikte çekilmek isteyeceği tahmin ediliyordu. Hükümet farklı bir talep ortaya koymasına rağmen, onlar da ifade etmişlerdi. Bunu anlamak lazım çünkü ortada sonuçlanmış bir süreç yok ve bu güç sadece Türkiye’yi hedef almıyor. PKK’ya bağlı PYD ve PJAK var. Bu bölgelerde anlaşmazlıklar ve buna bağlı çatışmalar olabilir.

              Murat Yetkin – Hurriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni

İstenince oluyormuş. PKK’nın 8 Mayıs’tan itibaren militanlarını Türkiye sınırları dışına çekeceğini açıklaması, yüz yıllık tarihi olan Kürt sorunu ve ona bağlı şiddet sorununda tarihi bir dönemeçtir. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İmralı’da mahpus durumdaki Abdullah Öcalan ile yeniden görüşmelere başlanması üzerine talimat vermesi üzerinden yalnızca altı ay geçmişken işlerin bu aşamaya gelmesi, geleceğe ilişkin umutları artıran bir gelişme sayılmalı.

Bu kararın Ankara’da MGK toplantısı sürerken açıklanmış olması önemli ayrıntıdır. PKK’nın fiili lideri Murat Karayılan’ın açıkladığı çekilme kararı, Öcalan’ın örgüt üzerinde hala birinci derecede etkili olduğunu da gösteriyor. Bu etki, belki hükümetin atacağı yeni adımlarla birlikte PKK’nın Öcalan’ın 21 Mart Nevruz mesajında söylediği üzere silahlı, şiddete dayalı yöntemleri terk etmesi aşamasına gelmesinde de faydalı olacak gibi görünüyor.

Çekilme işlemi büyük sorun yaşanmadan atlatılabilirse, bundan sonraki adımların atılmasını da hızlandırabilir; buna hükümetin ve Meclis’in atacağı adımlar dahildir. Çekilme aşamasının tamamlanması, hükümetin Meclis’te daha güvenli pozisyon almasına ve özellikle ana muhalefet CHP’nin de sürece katılmasına zemin ve imkan verebilir. Böylelikle yeni Anayasa yazımında daha geniş görüş birliği ile, daha cesur ve güvenli adımlar atılabilir.

Tekrar söylemek lazım ki, istenince oluyormuş.

         Deniz Zeyrek – Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi:

Karayılan’ın yaptığı açıklamanın çerçevesi Öcalan’ın 21 Mart’taki açıklamasının sınırları içinde kalmış. Kandil, Öcalan’ın ortaya koyduğu perspektife herhangi bir talep ya da koşul eklememiş. 90 gündür çatışmalar nasıl kesilmişse bundan sonraki 90 günde de çatışmasız bir ortam olması ve PKK’nın tamamen çekilmesi aşaması somutlaşmış. Çözüm süreci açısından bir eşik geçildi ve ilk adım atılmış oldu.

Kaynak:http://www.haber7.com/ic-politika/haber/1018636-kandilin-aciklamasi-ne-anlama-geliyor

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir