Body Worlds
Alman bilim adamı ve anatomist Dr. Gunter Von Hagens tarafından “plastinasyon” yöntemiyle çürümez hale getirilen 200’den fazla insan bedeni parçasının yer aldığı ve bedenin ıstırap, hastalık ve optimal sağlık hallerindeki karmaşıklığını, direncini ve savunmasızlığını gözler önüne seren “Body Worlds/ Orjinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü” sergisi, 9 ayda 400 bin ziyaretçi sayısıyla Türkiye’de bir rekora imza attı.
İlk kez bir Müslüman ülkede ziyaretçilerin ilgisine sunulan sergi, Tophane’deki Antrepo 3’te, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Thepartners ile İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle 11 Haziran tarihinde açıldı. İlk etapta 17 Aralıkta sona ermesi planlanan sergi, yoğun talep üzerine 27 Mart tarihine kadar uzatıldı.
Sergi, şubat ayında Almanya’daki Plastinasyon Enstitüsü’nden getirilen “Bisiklet Sürücü”, James Bond filminde de kullanılan “Poker Üçlüsü”, “İlkyardım Ekibi” ve dünyada ilk kez sergilenen “İtfaiyeci” plastinatlarıyla, ziyaretçilerin karşısına yenilenmiş haliyle çıktı.
Doğum öncesi gelişim ve bebeklikten, çocukluk ve ergenliğe, yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar, insan yaşam döngüsü ve yaşlanmanın özel bir sunumunu kapsayan, temel amacı sağlık eğitimi olan ve insanın kendiyle karşı karşıya kalmasını sağlayan unutulmaz bir deneyimi ortaya koyan Body Worlds, vücutlarını bağışlayan kişilerin bedenlerinin ve iç organlarının halka sunulduğu tek insan anatomisi sergisi niteliğini taşıyor. Uzun yaşamın sırlarının verildiği sergide aynı zamanda, bugüne kadar tıp insanlarına açık olan pek çok bilgi 7’den 70’e herkese basit bir dille aktarıldı. Ziyaretçiler insan vücudunun işleyişi, hastalıkların organları nasıl etkilediği konusunda bilgi sahibi olarak, vücutlarının zarif formunu keşfettiler.
Alman bilim adamı ve anatomist Dr. Gunther Von Hagens tarafından keşfedilen “plastinasyon” yöntemiyle çürümez hale getirilen 200’den fazla insan bedeni parçasının yer aldığı sergide kaslar, damarlar ve organlar, yaşayan vücudun içinde olduğu gibi bozulmamış haliyle sunuldu.
Sergi kapsamında, başarılı öğrenciler ve görme engelli öğrencilere yönelik sosyal sorumluluk projeleri de hayata geçirildi. Sergiye yoğun ilgi gösteren ziyaretçiler, insan vücudunun muhteşem bir makine olduğu görüşünde birleştiler.