İşte O Soru ve Cevabı
6. sınıflara işlem önceliği ile ilgili uzunca örnekler verdikten sonra zil çalınca teneffüse çıktık. Kapıdan çıkar çıkmaz ders anlattığım sınıftan bir öğrenci hemen yanıma gelerek “Öğretmenim size bir soru sorabilir miyim?” dedi. “Sorabilirsin tabi” dememle o soru geldi.
Öğrencilerin öğretmeni alt etme çabası ve güzel bir diyalog yakalama çabaları.
İşte o soru:
3 kişi düşünün. Para birleştirip bir radyo almaya gidiyorlar. Radyo 30 lira. Hepsi 10’ar lira koyup radyoyu alıp gidiyor. Fakat sonra tezgahtar radyonun indirime girdiğini ve 25 liraya düştüğünü hatırlıyor. Çırağına 5 lira verip, gidip para üstünü iade etmesini istiyor. Çırak 5 lirayı 3 kişiye bölüştüremeyeceğini düşünüp 2 lirayı cebine atıyor ve 3 lirayı 3 kişi arasında bölüştürüyor. Böylece radyoyu 9’ar liraya almış oluyorlar. simdi: 10X3=30 vermiştik 9×3=27 vermiş olduk 2 milyon da çırakta kaldı 1 milyon nerede? çırak da cebine 2 lira attı 27+2=29 peki geri kalan 1 liraya ne oldu?
Aslında bu soruda matematiğin bittiği gibi bir durum yok. Tek sorun işlem önceliği. Şöyle düşünün tezgartarda kaç para var? 25 Lira. Peki çırakta kaç para var? 2 Lira. Peki adamlar ne kadar geri aldı? Toplamda 3 Lira. O zaman 25 + 2 + 3 = 30 oluyor.
Sıkıntı yok. Her şey normal. Tabi bunu her ne kadar ikna edici anlatsam da matematiğin bitmesini isteyen öğrencim kabullenmedi ama sonuçta o mutlu ben mutlu 10 dakika muhabbet etmiş olduk.