Aşure Nasıl Yapılır?
Aşure tatlısı, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak kabul edilmiştir. Muharrem ayının bu vakitlerinde hemen hemen her evde aşure pişirilir. Aşure tatlısının kıvamı, içine koyulan malzemeler, yapılış şekli çok önemlidir. İyi bir aşure çok koyu renkli olmamalı, şeker ve su miktarı iyi ayarlanmış olmalıdır. Peki iyi bir aşure nasıl yapılır? Tarifimizde bütün malzemeler ayrı ayrı pişirilerek hazırlanmış ve sonra birleştirilmiştir. Senelerdir yapılarak test edilmiştir. Harfiyen uygularsanız sonuç çok güzel olur. Miktarlar size çok gelebilir. Ama unutmayın ki aşure tatlısının gelenekselliğini koruması paylaşmakla olur, komşularınıza da dağıtacağınız için aşureyi fazla yapmanız ev halkının doya doya aşure yemesini sağlar. Ancak az yapmak istiyorsanız, aynı orantıda miktarları azaltabilirsiniz.
Aşure için gerekli malzemeler:
1 kg buğday (aşurelik)
5 kg Toz şeker
400 gr pirinç
500 gr nohut
500 gr kuru fasulye
350 gr kuru incir
350 gr kuru kayısı
350 gr kuru üzüm
1 küçük fincan gül suyu
Süsleme için : İri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar taneleri.
Geceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın. Üzerini 2-3 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak. Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır. Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin. Sabah nohutu düdüklü tencerede yaklaşık 60 dakika haşlayın. Aynı anda fasulyeyi de aynı şekilde 60 dakika normal tencerede haşlayın. Farklı sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir özelliğe lütfen dikkat ediniz. Nohut ve fasulye öyle pişirilmelidir ki elinize aldığınızda çok pişmiş ama dağılmayacak şekilde olsun. Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları biraz sertleştirecektir. Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlar.
Nohut ve fasulye pişerken şunları yapabilirsiniz:
Yıkanıp küp küp doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu kaşığın içine rahat rahat sığacak büyüklükte olmalıdır. Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en az 5 çeşit malzeme kaşığa sığabilmelidir. Yoksa kocaman bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru kayısılar üzerini kaplayacak kadar su ve 1/2 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır. Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir. Bu sefer yıkanmış kuru üzümler aynı şerbetin içine katılıp haşlanırlar. Yine delikli kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ilave edilebilirler. Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su içinde haşlanır. Yine daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar. Küçük tencerede kalan az miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür. Böyle zahmetli hazırlanan malzemeler sayesinde aşure berrak bir renk alır. Aksi halde ana tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı.
Sabah tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; şayet ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür. Yaklaşık 25 litrelik tencereye aktarılır. İçine yıkanmış pirinci de ilave edip yaklaşık 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır. (Her malzeme katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır.) Kaynama başlayınca önceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir. Her malzeme ilavesinde kaynama duraklayacaktır. Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir. Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonra bir taşım kaynatılarak içine şeker ilave edilir. (?Diyet yapıyorum!? Diyorsanız şekeri 4 kilo koyabilirsiniz ama şanına layık olmaz.) Ve tekrar kaynama başlayınca 1 kahve fincanı gülsuyu koyarak 2 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. İşlem bitmiştir.
Hemen yemeğe kalkmayın zira ağzınız yanar. Aşurenin gerçek tadı yaklaşık 12 saat bekletildikten sonra gelir. Kaselere alacağınız aşurenin üzerine kırık ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve nar taneleri konarak güzelleştirebilirsiniz. İsteğe bağlı malzemeler azaltılıp çoğaltılabilir. Tarçın serpmek isteyenlere de saygı duyarız.