Eğitimde Buz Kırıcılar
Yok yok yanlış anlamayın kar yağdı diye okulda buzları kırma işini biz yapmayacağız. Biz öğrencilerin buzlarını kıracağız. İşte onu da bu şekilde yapacağız:
Buz kırıcılar genel anlamıyla öğrencinin yanlış ön yargılarını değiştiren, iletişim sınırlarını genişleten ve onları motive eden unsurlardır. Materyallerin içerisine yerleştirilir ve öğrencinin kullanması sağlanır.
Serbest Çizim: Eğitici beyaz tahtaya konu ile ilgili bir şekil çizer ve öğrencilerden çizileni tahmin etmelerini ister. Öğrenciler hem ne olduğunu tahmin etmeye çalışır hem de ne işe yaradığı hakkında fikirlerini söylerler. Bu etkinliğin amacı öğrencilerin konu hakkında dikkatini çekmektir.
Kelime Ağacı: Eğitici öğrencilere konu ile ilgili bir kelime verir. Öğrencilerden sırayla bu kelimenin son harfi ile başlayan konu ile ilgili yeni kelimeler türetmelerini ister. Beşsaniye gibi kısa süreler vererek öğrencilerincevaplarına göre devam ettirir. Bu etkinliğin amacı öğrencilerin konu ile ilgili bildiklerini hatırlamalarını sağlamak ve konu ile ilgili küçük bir beyin fırtınası yaptırmaktır.
Bingo: Bu etkinlik daha çok bir birlerini tanıyan gruplar arasında yapılır. Eğitici öğ-rencilerin hobilerinin veya yeteneklerinin olduğu kartları paylaşır ve rasgele bir öğrenciseçerek ondan kim olduğunu tahmin etmesini ister. Bu etkinlikteki amaç sosyal etkileşimin artmasını ve öğrencilerin bir birlerini daha iyi tanımasını sağlamaktır.
Sen Olsaydın: Öğrencilere konu ile ilgili bir kavram verilerek “Sen olsaydın nasıl tanımlardın?” sorusu yöneltilir. Örneğin tarih dersinde bir anlaşma konusunda öğrencilere“Sen olsaydın ne yapardın?” gibi sorular sorarak fikirleri alınır. Bu etkinlikteki amaç öğrencilerin konu ile ilgili fikirlerini rahatça ifade edebilmelerini sağlamaktır.
İki Doğru Bir Yalan: Özellikle yeni bir araya gelmiş öğrencilerin bir birine alışmasını sağlamak için kullanılır. Eğitici öğrencilerigruplara ayırır ve her birine bir konu vererek doğru ve yalan söylemeleri istenir.
Yazar: tutyama