Gökyüzünde Randevu Var

Dünya, bu hafta sonu çok nadir görülen bir gök olayına tanıklık edecek. Jüpiter, Venüs ve Ay, bir gün boyunca birbirlerine yaklaşacak ve gökte görülmeye değer bir düzen oluşturacak. İnternet üzerinden izleyebilecek “Üçlü birleşme” adı verilen süreçte, üç gök cismi bugün ve yarın gece birbirlerine yaklaşacak. Bu gece TSİ 04.30’da başlayacak olam üçlü birleşme, Pazar gecesi…

Ay’daki Dağlar

Nasa Ay’ın görünen yüzünün topografik resmini çekti. Resimde de görebileceğiniz gibi Ay’da oldukça yüksek dağlar ve çukurlar bulunmakta. Örneğin sağ tarafta bulunan kırmızı bölgeler 4000 ile 8000 metra arasında İçinde bulunan hafif beyazlıklar ise 10000 metrenin üzerinde olan yerler. Hemen onun altında bulunan mavi bölge ise yaklaşık 6000 metrelik bir çukur. Aslında çok fazla düşünmeye…

Niçin Ay’ı Bazı Zamanlar Gündüz de Görürüz?

Ay sadece gece görülebilir diye bir şey yok. Gündüzleri de periyoduna bağlı olarak ay da tepemizde, bütün yıldızlar da. Ama güneşin atmosferimizde yansıyan ışınları onları görmemize mani oluyor. Atmosferimiz olmasaydı gökyüzü gündüzleri de karanlık olacak, güneşle birlikte yıldızları da görebilecektik. Ay dünyamıza çok yakın olduğundan gökyüzünde görüntü olarak yıldızlardan çok büyük görünür. Eğer konumuna göre…

Ay Nasıl Oluştu?

Yaklaşık olarak 4 küsur milyar yıldır yanımızda olan bir gezegen. Hiç düşündünüz mü acaba bu gezegen nasıl oluştu diye. Aslında o kadar yanımızdaki incelemeye fırsatımız olmadı değil mi? Hayır. İnsanoğlu binlerce yıl gözünü aya dikti ve onu tanrıça olarak belledi. Sonra düzenli hareketlerini gözleyerek zaman kavramına eklemeler yaptı. Bir ay böyle oluştu. Fakat nasıl oldu…

Gözlemevi Gezimizden Görüntüler

Düzenlediğimiz gözlemevi gezisinde öğrencilerimiz Ay’ı ve Satürn gezegenini gözlemlediler. Gözlemevinin amaçları ve çalışmaları konusunda da bilgilenen öğrenciler çok mutlu ve bilgili bir şekilde geri döndüler. Emeklerinden dolayı eşim Derya SARIDAŞ’a ve atsronom Erkan ARI’ya teşekkür ederim. Bu tür geziler öğrencilerin uzay bilimine ilişkin ilgilerinin artmasını sağlayarak daha çok araştıran soru soran bir jenerasyon yaratmayı amaçlamaktadır….

Şubat Neden 28 Çekiyor?

Resimde gördüğünüz takvim 2011 yılına ait. Özellikle İngilizce olan bir takvim koymak istedim çünkü az sonra yazacağım bilgiler dikkatinizi çekecek.  Dikkat ettiyseniz Şubat 28 gün, fakat seneye 29 gün olacak. Peki neden yılın ikinci ayı böyle değişikliklere neden oluyor? Bir öğrencim (Zeynep Ç…) koçluk seansından çıkarken bu soruyu sordu bana. Bende bunun açıklamasını ona yaptıktan…