|

Beynin çalışmasını yavaşlatan sebepler

Zeka Geliştirme Enstitüsü beynimizin tam kapasiteye yakın ya da daha iyi çalışmasını etkileyen sebepleri açıkladı.İşte beynin çalışmasını yavaşlatan sebepler: 1- Korku ; Düşüncelerimizi felce uğratır. Mantıklı ve zekice davranmamızı engeller. Kesin olarak neden korktuğumuzu bulmalıyız. 2- Stres: Fazla yüklenme anlamına gelir. Günlük hayatta devamlı karşımıza çıkan bir durumdur. Görev dağıtmayı veya reddetmeyi öğrenin. 3- Telâş:…

Beyninizi Verimli Kullanın

Beyinlerin yüksek verimlilikle çalışmasını sağlayan 10 alışkanlık nedir? 1. Öğrenin. “İşleyen demir ışıldar,” sözündeki ‘demir’ nedir? Çevrenize bakarken olayların işleyişine ilişkin temel bir anlayış sahibi olmak, ufak konularda sahip olduğunuz bilginizi ilerletmek ve merakınızı gidermek beyindeki milyarlarca sinirsel bağlantıların yoğunlaşmasını sağlar. 2. Yediğinize dikkat edin. Beynimiz vücut kütlemizin ortalama sadece %2’sini oluştursa da, aldığımız oksijen…

Beyninizi Daha İyi Kullanmak İçin Öneriler

Beyin Cerrahı Doç. Dr. Cahide Topsakal, beyni daha zinde ve verimli kılmak için neler yapılması gerektiğine dair sorularımızı yanıtladı: Beyinlerinizi verimli çalıştırmanın yolunu biliyor musunuz? Uzmanlar beynin nasıl verimli çalıştırılacağı konusunda şu bilgileri veriyor. 1- Toplantı ve önemli işlerinizi sabah yapın. Beyin, saat 10.00′a kadar çok daha verimli çalışıyor 2- Öğlen yemekten sonra konsantrasyon düşer….

Uyumak Ne İçin Gerekli

Her zaman düşünmüşümdür neden uyuruz diye. Hatta bazı zamanlar en çok şikayetçi olduğum konu olmuştur. Gün içindeki yoğunluk o kadar çok ki zaman yetmiyor artık diğer işleri tamamlamaya. Son araştırmalarım sonucu uykunun aslında beden için değil beyin için gerekli olduğunu göstermiş. Yani aslında siz bedeninizi uyumadan da dinlendirebiliyorsunuz. Gerekli ek maddelerle hiç uyumadan devam edebilirsiniz….

Niçin Seslerimiz Farklı?

İnsanın konuşmasının aynı olma ihtimali yok denecek kadar azdır İnsan sesi, daha doğrusu insan konuşması oluşurken katkıda bulunan o kadar çok şey vardır ki, bunlar bir araya gelince iki insanın konuşmasının aynı olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Hatta her bireyin konuşması o kadar kendine özgüdür ki, telefonda sesin alttan ve üstten belirli frekansları yok…

Beyin Gücünü Artırmak

2012’nin ilk gününde size yeni yılda çok lazım olacak bir yazı yazmak istedim. Beyin gücünü artırmak için en basit 10 taktiği sizlerle paylaşacağız. Bu taktikler beyninizin gelişimini hızlandıracak ve hızlı düşünmeye sahip olacaksınız. Zeki olduğunuza inanın: Zeki olduğunuzu düşünün ve buna inanın. yaratıcı şeyler geliştirdiğinizde bunları bir yere not edin. Yaratıcı şeyler geliştirmek için kendinize…

Beceri Bu Olsa Gerek

İşte beceri bu olsa gerek. İki eliyle birden aynı anda resim yapan ressam sanırım Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmıştır. Aşağıda görüntüleri olan ressam aynı anda iki farklı insan portresini çizebiliyor. Beyni iki ayrı şekilde bölebilmek ve çalıştırabilmek bu kadar kolay değil normalde. Yani iki elinizle iki ayrı ritmik hareketi yapmakta bile zorlanırken iki eliyle…

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor

Beyin uyanık halde, hareketliyken BETA, hareketsizken ALFA dalgaları yayar Eğer bir insanın başına ‘elektroensephalograf (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı beyin dalgalarını kaydedebilirsiniz. Uyanık ve hareketsiz durumdaki bir insanın beyni, saniyede 10 kez salınım yapan ‘alfa’ dalgaları yayar. Hareketli bir insanın beyni ise, salınımı iki kez fazla olan ‘beta’ dalgaları yayar….

Okuyan Beyin

Şu anda gözleriniz beyaz bir kâğıt üzerine yazılmış gri renkli, kimi düz, kimi eğimli çizgilerden oluşan, bazılarının birden fazla parçası olan şekiller üzerinde dolaşıyor ve onları satır satır tarıyor. Ancak beyniniz bu basit şekilleri algıladığında olağanüstü bir değişim gerçekleşiyor ve zihninizde bilimin gizemli dünyasına, yepyeni bir yolculuğa çıkıyorsunuz.   —Peki beyin nasıl okuyor? —Beyinde görme…

Açlık Beynimizi Nasıl Etkiler?

Şişman insanlar ile zayıf insanların beyinleri açlık karşısında farklı tepkiler veriyor. Neden bazıları restoranın önünden geçtiğini fark etmezken diğerleri için bu, işkence haline geliyor? İşte beynin açlıkla imtihanı… AÇ BEYNİN TEHLİKE SİNYALLERİ! İştah açıcı bir yemek veya kocaman bir dilim pasta görünce beyinde neler oluyor? Neden bazı bireyler pastanenin önünden geçtiğini fark etmezken diğerleri için…

Neden Yemek Seçeriz

Lezzet, halk arasında yiyeceğin tadı olarak bilinir, halbuki tat, lezzet duyusu içindeki faktörlerden sadece bir tanesidir. Yiyeceğin lezzetini, tadının yanı sıra kokusu, sıcaklığı, sertliği, görünüşü ve içindeki baharatlar da belirler. Lezzet duyusu ayrıca kişinin yaşına, sigara içip içmemesine halta dişlerindeki protezlere bile bağlıdır. Yemek ağza gönderilmeden önce, gözler dış görünüşü hakkında beyine bilgiler gönderirler. Sonra…

Einstein’ın Beyni İncelendi

20.yüzyılın odamı Albert Einstein’nin 40 yıldır kavanozda bekleyen beyni üzerinde yapılan bir araştırma, Einstein’nin beyninin bir bölümünün anormal geliştiğini gösterdi. Einstein sağlığında beyin üzerinde çalışmalar yapıyordu ve bir biyografisinde ölümünden sonra kendi beyninin de incelenmesini istediğini yazmıştı. Ama şüphesiz beyninin başına ne geleceği aklının ucundan bile geçmemiştir. Einstein öldüğünde otopsiyi yapan doktor Thomas Harvey, bu…

Daha İyi Anlamak İçin

Beyninizin biraz kas yapması gerekiyor. Bunun için yapılması gerekenler tabi ki fiziksel etkinlikler değil. Her öğretmenin kabul ettiği gibi okullardaki eğitim sistemi öğrencilerin en iyi şekilde anlaması için yetersiz. Fakat bunu daha iyi hale getirmek için sihirli bir değnek beklememize gerek yok. Kendimiz de bunu güzel bir şekilde yapabiliriz. Okullarda verilen eğitim sistemi beynimizin sol…

Hızlı Okuma Teknikleri

BELLEME ÇERÇEVESİ Tanımı: Belleme okuma esnasında edinilen bilginin istenildiğinde çağrılabilecek şekilde hafızaya yerleştirilmesi sürecidir. Genel Hafıza konusu son bölümde daha ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Bu güne kadar yüzlerce kitap okuduğumuzu biliyoruz. Eğer bu kitapların içeriklerini hafızamızda tutabilseydik şimdi profesyonel bilgi uzmanları olurduk. Oysa belki de yüzlerce kitap okuduk ve metinleri okurken kavramıştık, öğrendiğimizi sanmıştık. Hala…