Işık Nasıl Oluşur?

İnsanın dış dünyayı algılamasını sağlayan beş duyu organının belki de en önemlisi olan görme duyusu, ışık var olduğu sürece insanın çevresini algılamasını sağlar. Bir cismin görülebilmesi için o cisme çarpan ışığın göz yansıması gerektiğinden, ışık insan yaşamının en önemli parçalarından biridir. Doğrusal dalgalar olarak hareket eden elektromanyetik dalgaların tamamı ışık olarak adlandırılabilir. Bu tanıma göre…

Işıklı Boyama

2009 yılından beri ışıklı boyama yapan bir sanatçının resimlerini paylaşmak istiyorum sizinle. Aslında bir program yardımı ile yapılmış gibi görünse de tamamen ışık ve yansıma ile yapılmış. Zaten bununla ilgili daha önce başka bir versiyonunu sizlerle paylaşmıştık. Onlarda ışık kaynağının fotoğraf makinesi ile çekilmesi sonucu çizim varken bunlarda tamamen farklı. Bunlar ışığın yansıtılması sonucu oluşturulmuş. İşte…

Yıldızlar Neden Yanıp Söner?

Yıldızların birçoğu bizim güneşimizden de büyüktürler Geceleri gökyüzünde gördüğümüz yıldızların birçoğu bizim güneşimizden de büyüktürler ama o kadar uzaktadırlar ki, ancak birer nokta olarak gözükürler. Gezegenlerin yıldızlardan farkları, güneş sistemimiz içinde bizimle beraber güneşin etrafında dönüyor olmalarıdır. Bu nedenle çok uzak olan yıldızlar gökyüzünde ‘sabit’ dururken, gezegenler sürekli yer değiştirirler. Bu gezegenler güneşe yakınlık sırası…

Kurşun Kalemden Işık Üretimi

Kurşun kalem her zaman yararlıdır. Bir şekilde yazı yazmak isterseniz veya ışıksız kalırsanız lazım olur. Işıksız mı? Nasıl yani. Kurşun kalem ışık mı veriyor? Aslında evet. Eğer dikkatli kullanabilirseniz yaklaşık 20 dakika boyunca ışık yayabilir. Bunu yapmak için ise yapmanız gereken tek şey kurşun kalemin içini çıkardıktan sonra ince hoparlör kabloları ile arabanızın aküsüne bağlamak….

Ampulü Kim Buldu?

Ünlü “Dahilik; %1 ilham, %99 çalışmanın esedir” sözünün sahibi ve günümüzde kullandığımız ampulün mucidi Amerikalı bilim ve ticaret adamı Thomas Edison’un kendisi dahi icadının günümüzde bu kadar çok insan tarafından kullanılacağınız tahmin edememiş olabilir. Modern dünya insanı için bir gereklilik haline dönüşen ampul, elektriğin insanlığın yararına kullanılmasını sağlayan ve çoğu bilim çevresine göre bilinen insanlık…

Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır

Temel bir gıda maddesi olan yumurta hakkında uzun yıllar boyunca birçok yanlış bilgi verildikten sonra günümüzde her insanın düzenli olarak yumurta yemesi gerektiğine dair yeni tıbbi görüşler ortaya çıkmıştır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların tüketmesinde çok fayda olan ve her eve giren yumurtaların taze olmaması durumunda, zehirlenmeye kadar giden son derece riskli bir süreç yaşanmaktadır. Ayrıca…

Kum Sandığı

Kum sanatını bilirsiniz, bir sandık üzerinde cama ışık yansıtılır ve cam üzerindeki kuma değişik desenler verilerek birbirine bağlı resimler çizilir. Çizilen kompozisyonlar bir fikri aktarabildiği gibi bir mesaj verme amaçlı da olabilir. Tabi her ne kadar çok fazla kolay bir iş olmasa da meraklıları oldukça fazladır. Bu sanatı yapanlar için gerekli olan ise bir kum…

Gizli Kitaplık Işığı

Bu tasarım sayesinde elinizi kitaplığınıza götürdüğünüzde kitaplığınızın LED lambaları veya okuma lambaları yanacak. Aslında büyük bir kolaylık fakat kitaplığınızda en az bir kitabınızı gözden çıkarmanız gerekiyor. Ayrıca karanlıkta o kitabı nasıl buluruz orası da beni düşündürmüyor değil yani. Yine de güzel bir çalışma ve düşünce olmuş. . . . Kitabın arkasına saklayacağımız anahtar işte bu….

Geçmişten Günümüze Aydınlatma

Günümüzde de kullanılan modern aydınlatma aygıtlarına geçiş, elektrik ve fiziksel optik alanındaki gelişmelerin ardından, uzun insanlık tarihine kıyasla çok kısa bir süre önce başladı denilebilir. Ampul ile ilgili ilk çalışmalar 1802 yılında İngiliz Humprey Davy tarafından, platin ince bir şeritten akım geçirilerek ilk enkandesan ışığının elde edilmesi ile başlamıştır. Elde edilen ışık pek parlak değildi…

Hayvanlar nasıl görüyorlar?

Yüzyıllardır insanoğlu kendi dışındaki canlıların nasıl gördüğünü merak etmiştir. Yapılan son araştırmalar canlıların görme duyusunun oldukça çeşitli bir yelpazede yer aldığını ortaya koyuyor. İşte size doğruluğu bilimsel olarak da kanıtlanmış yedi hayvan ve bu hayvanların dünyayı nasıl gördüğü… Maymunlar Eski dünya maymunlarının aynı bir insan gibi kırmızı, yeşil ve mavi renklerini algılayabildiği zaten kanıtlanmıştı. Fakat…

Su Altında Neden Bulanık Görürüz?

Denize dalıp gözlerimizi açtığımızda etrafı bulanık görürüz ama deniz gözlüğünü takınca her şey netleşir. Anlaşılıyor ki, gözümüzün önünde deniz gözlüğünün içindeki hava olmadıkça, suyun içinde görme işlevinde bir aksama olmaktadır. Gözümüzün dışbükey şeklindeki dış yüzeyi sadece bir mercek görevi görür. Bu mercek olmadan gözümüz ışığı alıp, arka taraftaki retina tabakasına odaklayamaz. Yani gözümüzün dışı bir…

Küçük Habitat

Artık masaüstü çalışmalar yaygınlaştıkça masaüstünüzde neler yapabileceğiniz ve kişisel hobilerinize ne kadar yer ayırabileceğiniz konusunda sıkıntılar oluşmaya başladı. Bunun önüne geçmek için her ne kadar home-office şeklindeki çalışmalar yapılsa da Türkiye’de henüz yerleşmiş değil. Biz de şimdi masanız için küçük bir habitat oluşturarak bitki özlemi çekenlerin bu özlemini gidermeye çalışacağız. Çalışmayı yapan arkadaşın düşüncesine sağlık….

Yapıştırıcı ve Talaş ile Resim Çizme

Resim yapmak bir yetenektir. Özellikle de küçük yaşlardan üzerine düşüldüğünde büyük sonuçlar elde edilebiliyor. Tabi bunu bazen zorlama yöntemi ile yapmaya kalkan aileler daha yeteneği keşfetmeden köreltebiliyor. Resim yapmak deyince aklınıza kağıt ve kalem geldiğinin farkındayım fakat artık yaratıcılığın gelişmesi ile değişik alanlarda ve yöntemlerle resim yapılmaya başlandı. Buna en bilinen örnek ise kum ile…

Kutup Işıkları

Auroralar (kuzey/güney kutup ışıkları) gökyüzündeki, özellikle kutup bölgelerinde gökyüzünde gözüken, dünyanın manyetik alanından gelen yüklü parçacıkların çarpışmasından kaynaklanan doğal ışımalardır. Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak İyonosfer’de meydana gelir. Kutup aurorası veya kutup ışıkları olarak da anılır. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik…