Dünya’nın En Eski Müzik Aleti

Almanya’nın güneyinde modern insanların yerleşimine dair kalıntıların bulunduğu yerde kuş kemiklerinden ve mamut dişlerinden yapılan flütler bulundu. Bilim adamları karbon tarih saptama yöntemi ile flütlerin 42,000 ve 43,000 arası döneme ait olduğunu tespit etti. Araştırmanın bulguları İnsan Evrimi dergisinde yayınlandı. Oxford Üniversitesi’nden Prof. Tom Higham’ın yönetimindeki ekip, Geissenkloesterle mağarasında flütlerin bulunduğu katmandaki hayvan kemiklerinin hangi…

Kamışlardan Flüt Yapımı

Yandaki flütü yapmak için çok büyük çalışmalar yapmanıza gerek yok. Evdeki aletleri kullanarak çok rahat bir şekilde bunu yapabilirsiniz. Hem de çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Bu arada bu tür yazıları çocuklar için yazıyoruz ama 2. sınıf öğrencilerine kadar uygulanabilir türden tasarımlardır bunlar. Yapmanız gereken çok basit. Öncelikle 10’a yakın adette bir kamış grubu alıp daha…

Arabadan Enstrüman Çalmak

OK GO Needing/Getting isimli bu şarkı Chevrolet marka otomobil sponsorluğunda 4 günde gerçekleşmiş. Resimde de gördüğünüz gibi bir pist üzerine yerleştirilen enstrümanlar otomobilin yanından geçerken dokunması ile ses çıkarıyor ve sonuçta sabit hızla giden araç bir melodi ortaya çıkarıyor. Aslında çok basit gibi görünse de 4 dakikalık bu parça tam 4 gün sürmüş. Bunun yanında…

Neden Dans Ederiz?

Günümüzde her insanın sevdiği bir müzik türü olduğu gibi, birçok insan da kimseye göstermese dahi sevdiği bir şarkı ile dans etmekten keyif alır. Ancak müzik ile ilgili birçok bilimsel düşünce hala şekillenmemişken, bir de bu durumun üzerine dans etmenin mantığını koyunca kafalar daha da karışmaktadır. İnsanların neden herhangi bir müzik esnasında ilginç dans figürleri sergilediği,…

Notaların İsimleri Nereden Gelmiştir?

Müzikteki matematiksel gizemi keşfederek yazıya dökmenin ilk temeli Pisagor (…Pythagoras, M.Ö . 530 450…) tarafından atılmıştır. Biz kendisini okul sıralarından o meşhur dik üçgen teoremi ile hatırlarız ama Pisagor günümüzde ulaştığımız bilim seviyesinin babasıdır. O kendi devrine kadar gelişmiş bütün çalışmaları bir disiplin altında toplamış, geometri, aritmetik, astronomi, coğrafya, müzik ve tabiat bilgisi olarak ayrı…

Dünya Sesleri ve Çocuklar

Çocukların veya gençlerin her zaman merak ettikleri konu geçmiş ile gelecektir. Geçmişte müzik nasıldı? Neler yapıldı ve nasıl bir yol katetti? İşte tüm bunları anlatmak çok güzel olacaktır. Dünya üzerindeki çeşitli grupların ve yerel kültürlerin müzik kültürlerine bir bakış atmaya ne dersiniz? Avustralya yerlilerinden Aborjinlere veya Mayaların tarihine kadar uzanan büyük bir coğrafyanın müziği duymak…

Zincirden Heykeller

Sanat deyince çoğu kişinin aklına resim ve müzik gelir halbuki heykeltraşlık bile ünlü sanatlar içinde yer alır. Fakat heykeltraşlık bile kendi için değişikliklere uğruyor. Örneğin Koreli sanatçı Yeong-Deok Seo bisiklet zinciri kullanarak yaptığı heykelleri büyük ilgi görünce bu yeteneğini devam ettirmiş. İşte sergiden birkaç görüntü.                   

Pi Sayısının Sesini Duydunuz mu?

Pi sayısı matematikçiler için önemlidir. Her matematikçi pi sayısını çok sever. Hatta pi sayısını sevmek için matematikçi olmaya bile gerek yoktur. Hatta pi sayısını sevenler Dünya Pi Gününde yani Mart ayının 14ünde (3,14 den geliyor) toplanırlar. Sonsuza kadar devam eden bu sayı o kadar çok ilginçtir ki mesela içinde her kişinin doğum günü mevcuttur. Neyse…

Evimizde Home Studio Oluşturmak

Müzisyensiniz veya bir enstrüman çalıyorsunuz artık evinizde bunları kayıt altına almak ve arkadaşlarınızla paylaşmak istiyorsunuz. Hatta işi biraz daha ilerletmiş bir grup kurmuş da olabilirsiniz. İşte maliyetleri azaltmak ve çalışmaları artırmak için yapmanız gereken home studio oluşturmak Bunun için gerekli olanlar öncelikle boş bir oda, daha sonra mikrofon, mikser, bilgisayar, iki adet monitör, kulaklık, iyi bir ses…

Yalnız Enstrümanlara Arkadaşlar

Yalnız oyuncaklara arkadaşlar şeklinde bir proje yayınlamıştık. Bir öğretmenimizden gelen fikir ile yeni bir proje daha yayınlıyoruz. Öğretmenimiz haklı olarak yalnız enstrümanlara neden arkadaşlarlar aramıyoruz şeklinde bir soru sordu. Proje detayları yine aynı şekilde. Okullardan başlatacağımız projemizde bir enstrüman çalmak isteyen çocuğa bunu öğreteceğiz ve sonra bir müzik korosu ortaya çıkartacağız. Tabi burada iş okulun…

Boş Kafa Müziği

Aslında tam olarak boş kafa müziği denilemez. Sadece yapılma aşamalarında boş kafa (dummy head) kullanılıyor. Bilimsel adı binaural audio olarak geçen bu müzik oldukça eğlenceli. Çünkü size müziği yaşatıyor. Binaural kayıtlar bildiğimiz stereo kayıt sisteminden farklı olarak bir boş kafanın (dummy head) içine iki mikrofon yerleştirilmesi ile yapılan kayıt tekniğinin adı oluyor. Stereoya göre pahalı…

Müzikli Işıklar

Yanda gördüğünüz şeffaf kutu müziğe duyarlı. Yani müzikteki ritme göre yanıp sönüyor. Bunu yapmak aslında çok zor değil. Fakat biraz elektrik bilgisine sahip olmak gerekli. Şimdi yavaş yavaş yapılışını inceleyelim. . . . . Öncelikle gerekli malzemelerimizi belirleyelim. İstediğimiz kadar led ışık alıyoruz. Bir adet müzik verilerini aktarmak için jack girişi lazım. Bir adet tip…

Ekrandaki Müzik

Çocuklarda hatta gençlerde yaratcılığı en iyi geliştiren etkinlik müziktir. Elinizde hiçbir şey olmadan yeni bir şey yaratma mücadelesi içerisine girersiniz. Bu projemizde öğrencilerimize verdiğimiz bir program sayesinde ekrana baka baka müzik üretmelerini istiyoruz. Sadece kendi seçtikleri enstrumanları kullanarak en güzel müziği üretmeye çalışıyorlar. Bunun yanında isterlerse üzerine ses ekleme yapabiliyorlar. Belki de aralarından besteciler çıkar….

Müzik ile Terapi

İnsanın yaratıcılığını en üst seviyeye çıkaran müzik kişisel temizlik için de iyi bir ilaçtır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar müziğin insan vücudu üzerindeki etkilerini daha da ön plana çıkardı. Eskiden yapılan müzik ile ilgili çalışmalar her ne kadar bilimsel olmasa da insan vücudu ve ruhu üzerindeki etkisi biliniyordu. Eski zamanlarda müziğin tedavide kullanılması da oldukça ilginç….