Nasıl Duyarız?

Dış, orta ve iç olmak üzere üç kısma ayrılan insan kulağı, oldukça kompleks bir yapıya sahiptir. Kulağın çevreden gelen ses dalgalarını hızlı bir şekilde beynin algılayabileceği sinyallere dönüştürmesi ile çevresinin farkına varan insan, tüm bu karmaşık işlemlerin farkında dahi olmadan günlük yaşamını sürdürür. “Corti” olarak adlandırılan bir işitme organın bulunduğu iç kulak, dış dünyadaki ses…

Dikdörtgen Pasta

Dikdörtgen bir pasta düşünün şöyle çikolata parçalı ve kakaolu. Hatta üzerinde çilek parçaları bile olabilir. Neyse daha fazla canınızı çektirmeden konuya girelim. Bir dikdörtgen pastanın tam ortasından (rastgele bir yerinden ki bu yer her yer olabilir) bir dikdörtgen dilim kesip çıkarıyoruz. Yeni bir şekilde pasta oluşuyor. Elinize verilen bıçakla yeni oluşan pastayı iki kişiye paylaştırmanız…

Karda veya Buzda Nasıl Yürünür?

Kar geldi ve en çok yapılan hatalar tekrarlanmaya başladı. İlk kar tanelerinin düşmesi ile başlayan grip salgını yolculuğu kar tanelerinin sayısının artması ile yerini sakatlıklara, ezik ve kırıklara bıraktı. Karda yürümek aslında marifet gerekli. Bunu lisedeyken ellerim cebimde yokuş yukarı yürürken birden kendimi yerde bulmam ve burnumdan akan kan ile doğruladım. O günden sonra karda…

İllüzyonist Masa

Genellikle karşılaştığınız bir resim vardır internette altında da “Sizce bu çizgiler birbirine paralel mi?” diye sorar. Aslında çizgiler gerçekten de paraleldir. Resmi yaklaştırıp baktığımızda paralel olduğuna inanırız fakat uzaktan baktığımızda bu ispat bir işe yaramaz. İşte biz bu tür çalışmalara illüzyon veya göz yanılması diyoruz. Siz de evinize bu şekilde bir masa yapmak isterseniz yapmanız…

İnsanlar Nasıl Yüzebiliyor?

Burada önemli olan ağırlık değil yoğunluktur Bir cismin suyun üstünde kalabilmesi için sudan hafif olması gerekir. Ancak 120 kiloluk bir insanın suda çok rahat sırt üstü yattığını, çok zayıf bir kişinin ise suyun üstünde kalabilmek için debelendiğini çok kez görmüşsünüzdür. Burada önemli olan ağırlık değil yoğunluktur. Yani cismin hacim olarak bir santimetreküpünün veya bir litresinin…

Vücudumuz ısısını nasıl ayarlıyor?

Vücudumuzun ısısını korumasına kış aylarında üzerimize giysiler giyerek biz yardımcı oluyoruz ama sıcak yaz aylarında üzerimizde çıkaracak bir şey kalmayınca vücudumuz ısısını nasıl ayarlıyor? Sıcak yaz aylarında vücudumuz ısısını terleme yolu ile koruyor ve ayarlıyor Beynimizde terlemeyi düzenleyen özel bir bez var. Adı da ‘hipotalamus’. Ayrıca derimizin altında yumak görünümlü 2 milyon ter bezi ve…

Yemek Pişirme Sanatı

Nathan Myhrvold ünlü bir yemek kitabı yazarı. Son olarak çalışmalarında o kadar çok ilerlemiş ki ne aşçılık okullarında ne de bir lokantada aşçının yanında öğrenebileceğiniz bilgilerin peşine düşmüş. Mesela siz yemeği tencerenin içine koyduğunuzda yemek sizin için pişiyordur. Peki bu durum yemek için nasıl bir durum? İşte yemek tencerelerini, fırınları, barbeküleri ortadan ikiye keserek bir…

Labirent Nasıl Çizilir?

Labirent çizmek için aslında çok fazla bir bilgiye gerek yok. Fakat çok karışık gibi göründüğü için çizme konusunda insanlar tereddütler yaşıyor. Şimdi sizlere hep birlikte tek tek nasıl çiziliyor basit bir şekilde göstereceğiz. Özellikle küçük yaştaki arkadaşlarınız, öğrencileriniz ve çocuklarınız için oldukça eğlenceli olabilir. Ayrıca unutmayın her labirentin sadece bir tane çıkışı olmayabilir. . ….

Resimlerde Neden Kırmızı Gözlü Çıkarız?

Geceleyin bir fotoğraf çektiriyorsunuz ve gözleriniz kırmızı çıkıyor. Peki nedenini hiç düşündünüz mü? Neden sadece gece çekilen fotoğraflarda bu kırmızı göz oluyor. Gündüz ortam aydınlık olduğu için gözbebeğimiz küçük olur. Böylece ışığın bir kısmını kesmiş olur. Geceleyin ise ortamda çok fazla ışık olmadığı için gözbebeği çok fazla açılır. Bütün ışığı alabilmek için en büyük boyutuna…

Bardaktaki Buzlar Neden Birbirine Yapışır?

Buzun erimesi için gerek ve yeter şart sadece sıcaklık değildir. Basınç da buzun erimesi için yeterlidir. Hatta dağlardaki buzların kayması ve erimesi de bu nedenle olur. Üstteki buz tabakası alttaki buz tabakasına baskı yaptığı için alttaki buz tabakası erir ve  üsttekinin kaymasına neden olur. Bardaktaki buzların yapışması nedeni de budur. Bardaktaki buzlar birbirine basın oluşturarak…

Zorlukları Yenmenin Yolları

Eğer “yapamam” diye bir sözcük olmasaydı, sürekli bunu söyleyip durmazdık, değil mi? Evet, bu bırakması zor bir alışkanlık. Üstelik çoğu zaman söylediğimizin bile farkında olmadığımız göz önüne alındığında daha da zor.   Emin olmadığınız bir durumla karşı karşıya kaldığınızda içinizdeki bilgisayar hemen uyarı veriyor ve “Yapamam” ekran koruyucunuz devreye giriyor. İçgüdüsel olarak davranıyor ve aslında…

Proje Nasıl Hazırlanır?

Okullarda özellikle ilköğretimde proje ve performans ödevlerinin yer alması ile proje kelimesinden oldukça fazla söz eder olduk. Fakat bu yazımızda anlatacağımı proje hazırlama işlemleri okullardaki proje ödevleri için geçerli değildir. Okulların yapabilecekleri projelerde danışmanlık esnasında kullandığımız sunumları paylaşacağız bu konumuzda. Mesela okullarımız ne tür projelere başvurabilir? * AB Hibe Programları * Kalkınma Ajansları * TUBİTAK…

Şubat Hangi Yıllarda 29 Çeker?

Bir yıl dörde bölünebiliyorsa artık yıldır, 128’e bölünebiliyorsa artık yıl değildir. Nasıl mı? Şubat ayı bildiğimiz gibi sadece artık yıllarda 29 çekiyor. Hatta ayların günleri ile ilgili bir yazı yazmıştık. Gelelim artık yıla 2011, dörde bölünebilen bir rakam olmadığı için artık yıl değil. 2012 bu yıllardan biri, çünkü dörde bölünebiliyor. Genel kural şöyle: Bir yıl,…

Hafıza Kartı Üretimi

Bilgisayarlarımızda, fotoğraf makinalarında, kameralarda veya mp3 çalarlarda kullandığımız hafıza kartları nasıl üretiliyor diye hiç düşündünüz mü? Üretim yerleri hastanelerden 100 kat daha hijyenik olan bu teknolojik aletler bizim elimize geçene kadar 800’den fazla işlemden geçiyor. İlginç oluşum hikayelerini hep birlikte izleyelim: