Hava Yastıkları Nasıl Çalışır?

Hava yastıkları aslında uçak kazaları için tasarlanmıştı Hava yastıkları 80’li yılların başında ortaya çıktıklarından beri binlerce hayatı kurtarmışlardır. Aslında hava yastıkları İkinci Dünya Savaşı sırasında uçakların yere çakılmalarında bir önlem olarak tasarlanmış ve ilk patent o zamanlarda alınmıştı. Hava yastıklarının arabalara uygulanmasında birçok problemle karşılaşıldı. Basınçlı havanın araba içinde muhafazası, süratle şişmenin sağlanması, ani şişme…

Mikrodalga Fırın Nasıl Çalışır?

Mikrodalga fırın için söylenenleri duymuşsunuzdur. Genellikle içten dışa doğru ısıtıyor gibi yanlış bir yargı vardır. Normal fırınlar içerideki besinleri dıştan içeriye doğru ısıtır. Yani ilk önce kabuğunu sonra iç kısmını ısıtır. Eğer siz 100 derecede pişen bir besini 250 dereceye koyarsanız içi pişmeden dış kabuğu çok fazla pişer ki biz buna “yiyecek yandı” diyoruz. Mikrodalga…

Fotoğraf Makinası Nasıl Çalışır?

Bir fotoğraf makinesini gözümüze benzetebilirsiniz. Gözümüzdeki saydam tabakanın işleyişi ile fotoğraf makinesinin işleyişi aynıdır. Gözümüzün ön kısmında, saydam tabakanın arkasında iris tabakası bulunur. Bu tabaka ışığın çok veya az olmasına göre küçülür veya büyür. İşte bu görevi, fotoğraf makinesinde diyafram yapar. Göz kapağımızın görevini ise obtüratör yapar. Fotoğraf makinesi 3 temel elemandan oluşur. Bunlar; optik…

LCD Ekranlar Nasıl Çalışır?

LCD yani sıvı kristal ekran (Liquid Crystal Display), elektrikle kutuplanan (sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Sıvı kristal ekranlar, düşük enerji tüketimleri ile eskiden kullanılan vakumlu fluoresan ekranların yerini almıştır. Başlangıçta tek renkli ve çok düşük çözünürlüklü olan sıvı kristal ekranlar; hesap…