Kasırga İsimleri Neden Kadın İsmi

Katrina, Sandy veya Valerie kasırgalara neden hep kadın isimleri verildiğini düşündünüz mü? Aslında bu bir tesadüften ibaret başak bir şey değil. İlk olarak 1890 yıllarında Avusturyalı bir meteorolog kasırgalara isim vermeye başladı. İlk olarak sevmediği karısının ismini daha sonraları ise başka kadınların isimlerini kasırgalara vermeye başladı. Bu böyle devam ederken Amerika bunu resmen yürürlüğe koyarak…

Niçin Kar Yağar?

Su buharının buz kristaline dönüşmesi… KAR… Kış aylarında güneş ışınları çok güçlü olmadığı için, bulutların bulundukları yüksekliklerde hava sıcaklığı çok düşük olunca, yükselen su buharı, sublime denilen şekilde sıvı hale geçmeden, bu aşamayı atlayarak doğrudan buz kristali haline dönüşür. 0.l milimetre çapındaki buz kristalleri birbirlerine yapışarak kar tanelerini oluştururlar. Kar 3000 metreden yeryüzüne inen karar…

Helikopterlerin Arka Pervaneleri Ne İşer Yarar

Günümüz taşıtları içinde en şaşırtıcı olanı helikopterdir Üç boyutta da hareket edebilmesi, hemen hemen her yere gidebilmesi nedenleri ile uçaklarla yapılamayan birçok özel görevlerde de kullanılabilirler. Ancak helikopterlerin uçma mekanizmaları uçaklara göre oldukça karışık, üretim maliyetleri de daha yüksektir. Helikopterleri uçaklardan ayıran önemli özellikler, -havada asılı durabilmeleri, -kendi eksenleri etrafında dönebilmeleri ve -geri geri uçabilmeleridir….

Kırmızı Çekiç Sorusu

İnternette dolaşan bir soru var. Belki sizin de karşınıza çıkmıştır. Gerçi çıkmaması imkansız gibi. Şimdi de video şeklinde yayılmaya başladı. Bu soru ise cevaplayan herkesi şaşkına çeviriyor. Öncelikle testi paylaşalım sonra ise nedenini anlatmaya çalışalım. Bu mesajın sonunda sana bir soru sorulacak. Hemen yanıtla. Durup düşünme. Aklına ilk gelen şeyi söyle. Ama kesinlikle bekleme test…

13 Sayısı Neden Uğursuz?

Yarın 13 Ocak Cuma. Aslında Hristiyanlar tarafından pek de sevilmeyen bir gün. Fakat aslında ben 13’ü çok severim. Güzel bir asal sayı aslında. Böleni yok. Hatta sempatik ilk iki tek rakamın yan yana gelmesi ile oluşuyor. Fakat 13 rakamının uğursuzluğuna bütün Hristiyan dünyası inanır.  Ancak Müslümanların 13’ten korkması için bir sebep yoktur. Aksine onlar için…

Tırnaklarımız Nasıl Uzuyor?

El tırnaklarımız tutmak ve kavramakta önemli rol oynar Hayvanlar pençelerini toprağı kazmada, savunmada ve saldırıda kullandıkları için bunların sivri oldukları, insanların tırnaklarının ise geçirdikleri evrim sonucunda düzleştiği ileri sürülüyor. Genel anlamda tırnaklarımız saçlarımızla ortak bir özellik gösterir. İkisinin de görülen kısımları ölü hücrelerden oluşmuştur ve kompozisyonlarındaki ana madde keratindir. Tırnaklarımız parmaklarımızı mekanik dış tehlikelere karşı…

Saçlarımız niçin beyazlaşıyor?

Saçın farklı renk ve tonları melanin pigmentasyonunun bir sonucudur Aslında bir saç teli, ortası boş olan ve içinde melanin denilen boya pigmentleri bulunan bir tüpten başka bir şey değildir. Genç yaşlarda bu boşlukta saça renk veren melanini bir arada tutan bir sıvı vardır. Yaşlandıkça derimiz saçlarımızı ve vücudumuzdaki diğer kılları eskisi gibi sağlıklı olarak üretemez….

Şımarık Çocuklar İçin Ne Yapılabilir?

Şımarık çocuklarla uğraşmak zordur. Peki şımarıklık sorunu için ne yapabilirsiniz? Etrafımızdaki ailelerden ‘sen giderek şımarıklaşıyorsun’ uyarılarını duyarız. peki Şımarık çocuk bundan ne anlar? Eğer çocuğunuz varsa şımarık çocuklardan nasıl uzak tutabilirsiniz? Çocuk gelişim uzmanlarına sık sık bu tür sorular soruluyor. Şımarık çocukları olan ailelerde amaç çalıştıkları için ona herşeyin en iyisini sunmak ancak dünyanın gerçekleri…

Kanımız kırmızı iken damarlarımız niçin mavi?

Yaşamımızın sürebilmesi için vücudumuzdaki her bir hücrenin oksijene ihtiyacı vardır. Hücrelerimize oksijeni kanımız taşır. Kanımız oksijeni havadan aldığımız nefesin sonucunda akciğerlerimizden alır ve vücudumuzun her bir noktasına ulaştırır. Bu noktalarda oksijeni hücrelere devreden kanımız, kalp tarafından emilerek tekrar oksijen depolayabilmesi için akciğerlerimize pompalanır ve çevrim böyle devam eder. Kanımızın içinde oksijen moleküllerini tutup, damarlarda taşıyarak,…

Sivrisinek Kanımızı Nasıl Emer?

Sivrisinekler o kadar küçük varlıklar olmalarına rağmen insanlara yaptıkları ile dillere destan. Sivrisineklerin damarı nasıl bulduklarını daha önceki konumuzda anlatmıştık. Sivrisineğin damarı bulduktan sonra yaptığı tek şey kanı çekmektir. Kanı çekerken ağzında bulunan salgı ile kanın hızlı akmasına neden olur ve bu sıvı bizim uzun uzun ve tatlı tatlı kaşınmamıza neden olur. Bir kişi ise…

Saçlarımız niçin uzuyor?

Vücudumuzdaki kılların çok önemli görevleri vardır Çünkü aksi takdirde berberler işsiz kalırdı! Ha, ha! Şaka bir yana vücudumuzdaki kılların çok önemli görevleri vardır. Saçlarımız başımızı yazın güneşten, kışın soğuktan korurlar. Kaşlarımız terimizin, kirpiklerimiz küçük parçaların gözümüze girmelerine engel olurlar. Burun ve kulaklarımızdaki kıllar tozların girmesini önler. Vücudumuzdaki diğer kıllar ise derimizi serin tutar, ısı kaybını…

Bir Saat Neden 60 Dakika

Uzun yıllar sonra, bu 60’ların 360’ların ta Sümer-Babil zamanından kalma tarihi sayılar olduğunu anladım. Matemanya’yı düzenli izleyenler bileceklerdir, Sümer ve onları takip eden Babil sayı sistemi 60 tabanlıdır. Bir saatin 60 dakika olması, muhtemelen buradan gelir de, 60 tabanı acaba nereden gelir? Biliyorsunuz, 10 tabanı, iki elin parmaklarının sayısı ile ilişkilidir diye varsayılır. Kimin nerede…

Açlık Beynimizi Nasıl Etkiler?

Şişman insanlar ile zayıf insanların beyinleri açlık karşısında farklı tepkiler veriyor. Neden bazıları restoranın önünden geçtiğini fark etmezken diğerleri için bu, işkence haline geliyor? İşte beynin açlıkla imtihanı… AÇ BEYNİN TEHLİKE SİNYALLERİ! İştah açıcı bir yemek veya kocaman bir dilim pasta görünce beyinde neler oluyor? Neden bazı bireyler pastanenin önünden geçtiğini fark etmezken diğerleri için…

Paslanmaz Çelik Niçin Paslanmaz?

Çelik ile demir arasında çok az bir fark vardır. Saf demir bir bakır kadar yumuşaktır. Onun içine yüzde 2’ye kadar karbon katılması ile inanılmaz bir mukavemet, sertlik ve mekanik özellikler elde edilir ki, adı artık çeliktir. Demirin bol olması, kolay ve ucuz elde edilmesi nedeniyle çeliğin de kullanımı çok yaygındır. Ancak çelikte de, demirde olan…