Hamburger (Türk Eti)

Ham’ kelimesinin İngilizce’deki anlamı ‘domuzun bacağının üst kısmından tuzlanarak ve kurutularak yapılan yemek’ demektir. Öyleyse hamburger domuz etinden yapıldığı için mi bu adı almıştır? Kesinlikle hayır! Hamburger, Orta Asya’ya Türk toplumlarına kadar uzanır Hamburgerin tarihi Orta Asya’ya Tatar diye bilinen Türk toplumlarına kadar uzanır. O zamanlar savaşçı Tatar atlıları çiğ et yiyorlardı. Zamanla bu eti…

Şamanizm’den Gelen Adetlerimiz

Şamanizm’den Gelen Türk Adetleri Türkler’in Şamanizm’den İslamiyete geçişi yüzyıllar öncesine dayansa da günümüzde Şamanizm’den kalan birçok adet ve gelenekleri bulunuyor. İşte onlardan birkaçı: Su dökerek uğurlama: Gidenin arkasından su dökmek eski Türkler’deki su kültünün doğurduğu bir adettir. Mum: Câmi avlularında mum yakılması, ağaçlara bez ve çaput bağlanması da Şamanizm döneminden günümüze aktarılan geleneklerdir Tahtaya Vurmak:…

Sınıf Böyle Olmalı

Her zaman öğretmenler veya öğrenciler sınıflar hakkında yorum yapar. Panolarımız değişmiyor, perdelerimiz eskidi, sıralarımız çok kötü gibi… Aslında bunları kullanan ve koruyan biziz. Bizim daha iyi hale getirmemiz gerekir. Fakat yine de devlet okulları bir adım hatta bir kaç adım geride kalmaktadır. Yabancı ülkelerin sınıf ortamlarına bakıp “İşte böyle ortamlarda ders işlenir” yorumunda bulunsak da…

Matematik Olimpiyatlarına Türk Damgası

Amsterdam’da düzenlenen 52. Uluslararası matematik olimpiyatlarına katılan Türk ekibi, 3 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya ile olimpiyatlara damga vurdu. Türk takımı, 159 puanla puan sıralamasında Çin, Amerika, Singapur, Rusya ve Tayland’dan sonra 6. olurken, 3 altın, 2 gümüş, 1 bronz madalya ile de madalya sıralamasında 5. oldu. TÜBİTAK yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu…

Ünlü Türk Matematikçiler

Osmanlı-Türk matematikçileri ülkenin fen bilimlerindeki geri kalmışlığı nedeniyle zaman ve enerjilerini genellikle eğitime ayırmışlardır. Ancak 19. yüzyılın sonlarında araştırma yapmak ve yeni bilgiler üretmek fırsatını bulabilmişlerdir. Bu faaliyetlerin başladığı ilk yüzyıl içinde uluslararası düzeyde araştırma ve yayın yapmış olmak kriteriyle tarandığında aşağıdaki isimlere rastlanmaktadır. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bu kritere uyan matematikçi sayımız epey…

Sık Sık Ağlıyorum

Eylül ayında çıkacak olan kitabı ile ilgili konuşan Elif Şafak, yeni kitabının 1970’lerde bir ailenin Türkiye’den İngiltere’ye göçünü anlattığını söyledi. Olayların çok hüzünlü olduğunu ve kitabı yazarken sık sık ağladığını belirtti. Kitabının İngiltere’de geçen kısmını yazmak için Londra’ya geldiğini belirten Elif Şafak Avrupalı okuyucu ile Türk okuyucu arasındaki farklara da değindi. Avrupalı okuyucuların genellikle kendi…