Uzayda Kaç Kişi Var?

Şu an uzayda kaç kişi var dersiniz? Milyonlarca mı? Yoksa sadece bir kaç tane mi? Yaklaşık 51 yıl önce Iuri Aleksèievitx Gagarin (Yuri Gagarin) isimli SSCB vatandaşı ilk uzaya çıkan kişiydi. İşte o günden beri uzaya çıkan kişi sayısı sürekli devam etti ve giderek arttı. Bir internet sitesi uzaya çıkan kişilerin sayısını kayıt altına alarak ziyaretçilerine…

Teleskobu Kim Buldu?

İçinde yaşadığımız devasa evrende ne kadar küçük bir noktacık olduğumuzu daha iyi anlamamızı sağlayan teleskop, kainatın yapısı hakkında bilgi edinmemizi sağlayan en önemli araçtır. İnsanlar tarafından binlerce yıldır merak edilen ve kimi toplumlar tarafından dini bir sembol haline gelen yıldızlar, birçok kişinin uğraşmasına rağmen 17. yüzyıla kadar gizemini korumaktadır. Uzayda yer alan cisimlerden yansıyan veya…

Uzay Araçları Nasıl Hareket Eder?

Uzay, Dünya’nın atmosferi dışında evrenin geri kalan kısmına verilen isimdir. Atmosfer ile uzay arasında kesin bir sınır bulunmamakla beraber Dünya’nın atmosferi uzaya doğru çıkıldıkça incelmektedir. Uzay’ın ortalama ısısı -270 santigrat derecedir. Uzayda milyonlarca galaksi bulunduğu bilinmektedir. Bu galaksilerin içinde tahminen milyonlarca sistem, gezegenler ve asteroitler bulunmaktadır. Uzay karanlığı ve büyüklüğü ile ilgi çekici ve araştırılmaya…

Uzaydan Dünya Nasıl Görünür?

Uzaydan Dünya’nın nasıl göründüğünü merak ediyorsanız işte NASA tarafından hazırlanmış olan bu video tam size göre. Videoda yağmurları, şimşekleri, rüzgarları, güneşli olan gündüz bölgelerini ve karanlıktaki gece bölgelerini göreceksiniz. Hatta sonunda güneşin doğuşunu bile izleyeceksiniz. Oldukça profesyonel olarak hazırlanmış görüntüler çok etkileyici.

Uzay Mekiğinin Uzaydaki Gürültüsü

Artık uzay yolculukları sıradanlaştırılmaya çalışırken insanoğlu yeni keşiflere de kucak açmaya başladı. Uzayda yolculuk için şirketler Ay’a doğru uzak mekikleri fırlatmakta. Tabi bunların ücretleri şuan için normal bir vatandaşın karşılayabileceği miktarlarda değil. Bu kişileri aynı zamanda özel giysilerle uzaya salıp orada dolaşmaları da sağlanıyor. Peki uzayda dolaşırken başka bir uzay mekiği yanınızdan geçse nasıl bir…

Uzay Çöplüğü ve Kelebek Etkisi

Öncelikle kelebek etkisinden bahsedelim: Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki ufak değişikliklerin, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen isimdir. İsmi, Edward N. Lorenz’in hava durumuyla verdiği örnekten geliyor: Amazon Ormanları’nda bir kelebeğin kanat çırpması, Avrupa’da fırtına kopmasına sebep olabilir.kelebek etkisi’ni 1963 yılında Edward N. Lorenz bilgisayarıyla hava durumuyla ilgili hesaplar yaparken buldu. İlk hesaplamasında 0,506127 sayısını…

Educaturk 2011 İzlenimleri

Hemen hemen her sene katılmak için büyük çaba harcadığım Educatürk eğitim ve kariyer fuarına bu sene İstanbul’da katıldım. Her sene olduğu gibi bir çok kişisel gelişim alanında bilgi sahibi oldum. Çok güzel bir fuardı. Özellikle öğrenci koçluğu, müzik akademileri, uzay bilimleri ve el sanatları konusunda çok ilgi çekici bilgilere sahip oldum. Ayrıca öğretmenlik mesleğine katkıda…

Gagarin’in Gözünden

Aynı zamanda uzay tarihçisi olan Dr. Christopher Riley’nin yönettiği film, Rus kozmonotların uzaydaki 50 yıllını kutlama etkinlikleri çerçevesinde internetten bedava indirilecek. BBC’nin haberine göre filmde, Gagarin’in 12 Nisan 1961’de Kazakistan’ın Baykonur Üssü’nden fırlatılan Vostok kapsülüyle, dünyanın çevresinde yaptığı 108 dakikalık yolculuk anlatılıyor. Vostok bu yolculukta Sovyet cumhuriyetlerinin üzerinden geçerek Büyük Okyanus, Güney Amerika’daki Macellan Boğazı,…

Türkiye Uzay Kurumu Kuruluyor

Türkiye sonunda yaptığı AR-GE çalışmaları ve projeler ile fizibilite raporlarını değerlendirerek bir uzay kurumu kurma adımı attı. Kurulacak olan uzay kurumu çok büyük yetkilere ve bilgilere sahip olacak. Kurumda uzay aracı geliştirme, uzaya araç fırlatma, insan gönderme ve uzay bilimini geliştirme işlemleri yapılacak. Kurum Türkiye’nin uzaydaki haklarını koruyacak. Kurum için yeni geliştirme ve araştırma laboratuarları…