Işıklı Boyamalar

Bir manzaranın önünde ışık ile boyama yapabilir misiniz? Belki yapamazsınız ama bu konuda biraz çalışırsanız o zaman yapabilirsiniz. Aslında yapması çok kolay fakat biraz sabır ve ustalık isteyen bir çalışma. Ayrıca konunun devamında izleyeceğiniz görüntüler de sizin izlediğiniz kadar kolay çekilmiyor. İşin püf noktası bir fotoğraf makinesinin diyaframını açık tutmaktan geçiyor. Diyaframı açık tuttuğunuzda elinizdeki…

Ambigram Nedir?

Kaligrafi örneğinden sonra aklıma geldi bir de ambigram sanatını tanıtmak istedim sizlere. Ambigram aslında çevirme yöntemi ile de okunabilen yazılar anlamına gelir. Yani bir yazıyı ister tersten isterseniz düzden okuyun aynı kelimeyi okuyabilirsiniz. Hatta isterseniz düzden bir kelime okurken tersten başka bir kelime de okuyabilirsiniz. Ayrıca bunun değişik verisyonları da var. Mesela bir yazıyı soldan…

Atatürk’ü Böyle Gördünüz mü?

Aslında çok fazla kelimeye ihtiyaç yok onu anlatmak için. “Atatürk” demek yeterli. Giyimi, kuşamı, konuşması, duruşu… Her şeyi bir başka güzel bir başka örnek. Hani şimdi diyoruz ya çevremize örnek olmalıyız diye. İşte o her zaman örnek. Hep resimlerle tanıdık onu, hep resimlerde gördük, hep bir hüzünlü müzik eşliğinde gördük. Onun sevdiğini biz de sevdik,…

Depremler İçin Ne Kadar Bilgili ve Hazırız?

Deprem bir Türkiye gerçeği fakat ne kadar hazırız? Hazır olmasak bile ne kadar bu konuda bilgiliyiz? Her deprem sonrası klasiklerinden olan deprem hakkında bilgilenelim ve hazırlıklı olalım konuşmalarını yaparız fakat gerçekte ne kadar bilgiliyiz? Öğretmenleri, dolayısıyla öğrencileri ve hatta dolaylı olarak aileleri yani tüm Türkiye’yi bilinçlendirmek için çalışan Kızılay bu konuda da yine öncülük yapıyor….

Sivrisinek Kanımızı Nasıl Emer?

Sivrisinekler o kadar küçük varlıklar olmalarına rağmen insanlara yaptıkları ile dillere destan. Sivrisineklerin damarı nasıl bulduklarını daha önceki konumuzda anlatmıştık. Sivrisineğin damarı bulduktan sonra yaptığı tek şey kanı çekmektir. Kanı çekerken ağzında bulunan salgı ile kanın hızlı akmasına neden olur ve bu sıvı bizim uzun uzun ve tatlı tatlı kaşınmamıza neden olur. Bir kişi ise…

Kravat Nasıl Bağlanır?

Kravat bağlamak en başta öğrencilerin sonra da resmi kuruluşlarda çalışanların en büyük derdi. Çoğu kişi kravatını bir kez bağladıktan sonra bir daha çözmez. Çoğu kişi için ise kravat bağlamak büyük bir zevktir ve her sabah bunu yapar. Kravat kültürü çoğu insanda bir aksesuardır ve sabah büyük bir özenle bağlar, akşam geldiğinde tekrar çözer ve dolayarak…

Hoparlör Nasıl Yapılır?

Hoparlörler havayı geri(sinyalin negatif döngüsünde) ve ileri(sinyalin pozitif döngüsünde) iten pistonlar gibidir ve böylece farklı frekanslarda farklı hava basınçları olustururlar.Amfi( ayrı ya da ana ünitenizle bütünleşik olabilir), artı ve eksi voltaja dönüşen elektriksel sinyaller üretir.Bu akım hoparlörün ses bobinine ulaşır ve hoparlörun mıknatısının tarafından itilecek ya da çekilecek bir elektromanyet yaratır.Ses bobini  koniye bağlıdır ve onu ileri geri hareket…

Göktaşı Yağmurları

Göktaşı yağmurları bir çok göktaşının atmosferden geçmesi üzerine yanıp kül olmasının izlenmesidir. Geçen sene Ağustos ayında gerçekleşen Perseid göktaşı yağmurları oldukça güzel görüntülerle izlendi. Yaklaşan Erjerha göktaşı yağmurunu sizlere daha önce duyurmuştuk. Hatta etkinlik takvimimizde de bunu görebilirsiniz. Eğer daha önce hiç göktaşı yağmuru görmediyseniz ve nasıl olduğu konusunda bir fikriniz yoksa işte o zaman…

Kola Nasıl Yapılır?

Mideleri rahatlatması amacıyla eczanelere konulan gazlı içecek daha sonra çok ilgi görmeye başlayınca gazlı içecek sektörü ortaya çıktı. Son zamanlarda oldukça çok kullanılan gazlı içecekler kişilerin serinlemesi için güzel bir içecek. Tabi bunların yapım aşamaları da görülmeye değer. Özellikle şurup ve kimyasal karışımların hazırlanması oldukça etkileyici. Şişelerin hazırlanmasından doldurulmasına kadar geçen zamanı izlemek istiyorsanız aşağıdaki…

Uzaydan Dünya Nasıl Görünür?

Uzaydan Dünya’nın nasıl göründüğünü merak ediyorsanız işte NASA tarafından hazırlanmış olan bu video tam size göre. Videoda yağmurları, şimşekleri, rüzgarları, güneşli olan gündüz bölgelerini ve karanlıktaki gece bölgelerini göreceksiniz. Hatta sonunda güneşin doğuşunu bile izleyeceksiniz. Oldukça profesyonel olarak hazırlanmış görüntüler çok etkileyici.

Keşif Küre (Planetaryum)

Okulumuzda (İnci Narin Yerlici İlköğretim Okulu) gerçekleşen Keşif Küre etkinliği sorunsuz bir şekilde geçti. Öğrencilerin gök cisimleri, astronom mesleği, uzay ile ilgili bilgilendirildiği etkinliğe 851 öğrenci katıldı. Davet edilen 27 okuldan etkinliğimize katılan 16 okula da etkinliğimize katıldıkları ve duyarlı oldukları için teşekkür ediyoruz. Ayrıca etkinlikte görev alan ve yardımcı olan bütün öğrencilerimize tekrar teşekkür…

Bilimsel Göz Yanılması

Escher (Eşer) tarafından yapılan resmi görüyorsunuz. Bu aslında bir göz yanılmasıdır. Yani normal olarak baktığımızda suyun yukarıya doğru aktığını görüyoruz ve bunun imkansız olduğunu hepimiz biliyoruz. İşte tam bu sırada bunu bilimsel olarak uygulamak isteyen bir arkadaşımız ilginç bir nokta yakalamış. Çekim yaptığı kamerayı öyle bir açı ile yerleştirmiş ki sanki yandaki resimde görünen suyun…

Anlık Çekimler

Hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız ve bir anda olan olaylar vardır ve gözümüzle bunların nasıl olduğunu anlayamayız. İşte böyle durumları çok fazla yavaşlatıp (1/100 oranında) video kaydına alıyorlar. Bu çekilen kayıtlar daha sonra incelenerek bir olayın nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Mesela için su dolu bir balonun patlaması, birine tokat atılması veya akvaryumun delinmesi gibi. İşte…