Amalgam dolgu zararları
Amalgam dolgu zararlarını Prof.Dr. İ.Ayhan Şengil şöyle açıklıyor:
AMALGAM DOLGU ve CIVA TEHLİKESİ
Amalgam dolgu nedir? önce bunu açıklayalım.Amalgam dolgu, çok dayanıklı ve ekonomik bir dolgu maddesidir; fakat görünümü estetik değildir. Amalgam dolgu, yüzde 70 gümüş, yüzde 23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan oluşan tozun cıva ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Karışım, diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir. Amalgam dolgular, gümüş dolgular olarak da tanımlanır. Karışımın yüzde 45-50′sini oluşturan cıva, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi oluşturur. 150 yıldan beri geliştirilerek kullanılmakta olan amalgam dolgular, çok sayıda dişin korunarak ağızda kalmasına hizmet etmiştir. Yılda, bir milyardan fazla amalgam dolgu yapıldığı tahmin edilmektedir.
Dişlerde ki Amalgam Zararlı Mı?
Amalgam dolgunun insan sağlığına etkisi olmadığı yönünde görüşler olmakla birlikte, bu dolguların çok ciddi cıva zehirlenmelerine yol açtığını gösteren bulgular da vardır. Cıva ihtiva eden amalgam, resimde de görüldüğü gibi dişin çürük olan kavitesinde dolgu malzemesi olarak kalmayıp vücuda yavaş yavaş yayılarak kronik cıva zehirlenmelerine de neden olabilmektedir. Amalgam dolgulardan açığa çıkan cıva elementel cıva buharıdır ve solunduğunda yüzde 801 absorbe olur. Çiğnendiği takdirde gastrointes-tinal sistemden de kolayca absorbe olur. Diğer olası Absorbsiyon yolları ise oral mukoza ve pulpal dokudur. Amalgam dolgu yaptıran bazı kişilerde saç dökülmesi, baş ağrıları, romatizma ve eklem iltihabı, iştahsızlık, sık gribal enfeksiyon, bayılma, ağır depresyon ve psikolojik problemler saptanmıştır. Amalgam dolgu yaptıran ve bu şikayetlerle gelen ve tedaviye cevap vermeyen 160 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, dolgular çıkartılmış ve hastaların şikayetlerinde bir düzelme olup olmadığını takip edilmiştir. Alınan sonuç çarpıcıdır; amalgam dolguların çıkartılmasından sonraki ilk bir yıl içerisinde hastaların büyük çoğunluğu (yüzde 83) durumlarının “çok iyi” ya da “iyi” olduğunu ifade etmişlerdir. Sonuç göstermektedir ki; amalgam dolgunun çıkartılması, şikayetlerin düzelmesini ve devamlı bir iyileşmeyi sağlamıştır. Diğer çarpıcı bir örnek; Türkiye’de bir bilim insanının çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Doç.Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Suudi Arabistanlı bir işadamının 4.5 yaşındaki otistik çocuğun tedavisinde, çocuğun annesinin diş hekimi olmasından dolayı cıva zehirlenmesinden şüphelenerek, çocuğun vücudunda ağır metal aramış ve çok yüksek oranda cıvaya rastlamıştır. Keskin, bunun üzerine psikiyatrik tedavinin yanı sıra metal detoksifikasyonu olarak bilinen vücuttan ağır metalle, atılmasını sağlayacak metabolik tedavi uygulandığını dile getirerek, daha önce hiç konuşamayan çocuğun kısa sürede su isteyebildiğini ve acıktığını söyleyebildiğini kaydetmiştir. Bu konuda hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan diğer çalışmalarda aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur;
-Hayvan deneyleri göstermiştir ki, cıva çok hızlı bir şekilde vücuda yayılarak hassas organları etkileyebilmektedir. Kanadalı bili sanlarının koyunlar ve maymunlar yapmış oldukları amalgam dolgu dan yaklaşık 1 ay sonra mide, bağ saklar, böbrekler ve diş etlerinde cıva birikimlerine rastlanmış ve koyunlarda böbrek fonksiyonları yüzde 50 oranında yavaşlamıştır.
-İnsanlar üzerinde yapılan otopsi çalışmalarından sonra beyin ve böbreklerde cıva birikimleri tespit edilir ve kişinin ağzında ne kadar fazla miktarda amalgam dolgu varsa o oram da beyin ve böbreklerde fazla cıva bulunmuştur.
-Hannes Stahelin ve Gianfranco Olivieri isimli araştırmacılar daha önce amalgam kullanılarak dolgu yaptırmış olan ölmüş Alzheimer hastalarının normal insanlarla kıyaslanmasında laboratuvar çalışmaları ile göstermişlerdir ki, cıva Alzheimer hastalığı oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca Parkinson ve MS konusunda da araştırmalar devam etmektedir.
-Ayrıca cıva, anne karnında iken bebeği de olumsuz etkilemektedir ve anne ne kadar çok miktarda amalgamtaşıyorsa plasenta ve anne sütü de o kadar fazla etkilenmektedir.
Amalgam Dolgusu Olanların Dikkat Etmesi Gereken Konular
-Limonlu ve sirkeli besinler cıvayı çözer, bu nedenle bunlardan uzak durulmalı.
-Sakız cıvayı çözer, uzun süreli ve çok çiğneme cıvanın çözülmesine sebep olur.
-Sıcak yiyecekler ve içecekler de cıvanın çözülmesine sebep olur.
Amalgam Dolgu Sökülürken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
-Amalgamın ağza düşerek yutulmasının mutlaka önlenmesi gerekir.
-Diş doktorlarının muayenehanelerini mutlaka iyi havalandırmaları gerekir.
-Amalgam çıkarıldıktan sonra geçici olarak çimento ya da plastik dolgu yapılmalıdır.
(Prof.Dr. İ.Ayhan Şengil)