Atmosfer Basıncı ve Oksijen Deneyi

Şimdi sizlerle bir deney yapacağız. Deneyimizin iki amacı var. Birincisi oksijen ile ilgili diğer atmosfer basıncı ile ilgili. Düzeneğimizde iki adet bardağı birbirine ters bir biçimde yerleştiriyoruz ve arasına delinmiş bir peçete yerleştiriyoruz. İçine koyduğumuz mumu ise yanmaya bırakıyoruz.

Oksijen ile ilgili deneyimizin sonucunu anlamışsınızdır herhalde. Belirli bir zaman sonra içeride oksijen tükendiği için mum sönecektir. Mumun sönmesi ile birlikte içerideki basınçta azalmış olacaktır.

Şimdi gelelim ikinci deneye. Bu da atmosfer basıncını veya açık hava basıncını görmemiz için gerekli. Eğer bir yere çarpmamaya dikkat ederek bardakları yerden kaldırırsanız bardakların bitiştiğini ve birbirinden ayrılmadığı görürsünüz.

Mum söndüğünde içerideki basınç azalacaktır. Dolayısıyla dışarıdan etki eden atmosfer basıncı artacak ve bardaklar birbirinden ayrılmayacaktır. Bardakların biribinden ayrılması çok zor olmamakla birlikte deneyi biraz daha büyüttüğünüzde daha zor bir ayrılma görebilirsiniz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir