Ayrıntılı Sıcak Hava Motoru
Sevgili öğrencim Mustafa için hazırlamış olduğum bu çalışma ayrıntılı bir şekilde sıcak hava motorunu anlatacak. Yapacağı projeden şimdiden başarılar dilerim.
Mantık olarak sıcak hava motorları aşağı yukarı hareket eden bir piston ve sıcak soğuk dönüşümü içinde gerçekleşir.
Aşağıdaki sıcak hava ısınarak genleşir ve pistonu iter. Yukarıda soğuyan hava geri dönerek tekrar havayı sıkıştırır. Bu gidip gelme esnasında da hareket elde edilmiş olur.
Yandaki gördüğünüz proje şeması bir motorun nasıl çalıştığını gösterir. Bunun farklı bir çalışma şekli daha vardır o da aşağıdaki gibidir.
.
Şimdi böyle bir motoru evimizde nasıl yaparız onu öğreneceğiz. Öncelikle nasıl bir şey yapacağımızı görelim.
Bizim oluşturacağımız motor en yukarıdaki proje şeklinde olacak. Alttan yukarıda doğru inşa edeceğiz. Bunun amacı da mum kullanıyor olacağımız için.
Yandaki resimde gördüğünüz motorun en üst kısmı yani tekerlerlerin olduğu dinamiğin kazanıldığı bölüm olacak.
Malzemeleri yazmaya gerek duymuyorum. Resimleri gözledikçe neler gerekli olacağını anlayacaksınız zaten.
İlk yapacağımız iş kola kutularını hazırlamak olacak. Bakalım nasıl hazırlamışız.
Kutunun hazırlanması işlemi sırasında dikkat etmemiz gereken nokta elimize zarar verecek bir çentik, büküntü veya çapak olmaması.
Gelelim diyafram yapımına. Şimdi hazırladığımız kutunun üst kısmına motorun hareketini sağlayacak bir diyafram yerleştiriyoruz. Diyafram ileri geri hareketi güçlendirecektir.
Diyafram dediğimiz şey merkezde olacak ve biz bunu bir balondan yapıyoruz. Balonun özel bir balon olmasına gerek yok. Bunun üzerine bir kauçuk yerleştirin ve ortasından delin. Fakat deldikten sonra bunu ayırmanıza gerek yok. Orada bir süre sabit kalsın.
Şimdi ise bir şişe kapağı yardımı ile krank milini oluşturacağız.
Krank milini bir şişe kapağından oluşturduk. Öncelikle karşılıklı iki delik açtık. Daha sonra yuvarlak bir biçimde kesip kutumuza yerleştirdik.
İlk başta altını ve üstünü kesip temizlediğimiz kutulardan birisini kullanmıştık. Şimdi ise ikinci kutumuzu kullanıyoruz. Bunun da ortasını yuvarlak bir biçimde kesip delici ve kesici bölgelerini temizliyoruz. Burası bizim gözlem yerimiz olacak.
Şimdi ise gerekli olan hareket iletimini sağlayacak bağlantı noktaları.
Şekilde gördüğünüz bu bağlantı noktalarını her elektrikçide bulabilirsiniz. Bunların vidalarını yerleştirerek hareket edecek kabloların sabit hareket etmesini sağlayacağız.
Şimdi ise krank millerini oluşturacağız.
Şekilde gördüğünüz gibi sert elektrik kablolarını kullanarak krankları oluşturuyoruz. Kranklar bizim diyaframın hareketini tekerleğe iletecek.
Şimdi ise tekerleğin geçeceği bölümü ayarlayacağız.
Şekilde gördüğünüz gibi kutumuz delip tekerleğin geçeceği aksı yapıyoruz. Dikkat edeceğiniz gibi gözlem yapacağımız deliğin oralardan delerseniz sizin için iyi olur.
Şimdi ise krankları yerleştireceğiz.
Şimdi ise ısıyı iletecek çelik yünü yerleştireceğiz. Yine elektrikçilerde bulabileceğiniz bu metal yün ısının iletimini sağlayacak.
Metal yünü bir kabloya sardıktan sonra alt kısmını kaymaması için halka haline getirip destek oluşturuyoruz. Daha sonra ucundan bir çengel oluşturup misina yardımı ile bağlıyoruz. Misinayı diyaframdaki meşinden geçirip dışarıya çıkartıyoruz.
Şimdi de basınç kanalını oluşturacağız.
Resimlerde de gördüğünüz gibi kutunun alt kısmını diyafram ile üst kısmını da kesilen bölüm ile kapatıyoruz. Misinanın çıktığı yere bir bağlantı atıyoruz.
İşte görüntüler.
Şimdi de itme değneklerini yapıyoruz.
İtme düzeneklerini de bu şekilde yerleştiriyoruz. Bunlar diyaframdaki hareketi tekerleklere ileticek olan düzeneği oluşturacaklar.
Şimdi de tekerleği döndürecek olan dingili oluşturacağız. Hafif olması amacıyla bir tahta işimizi görür.
Şekilde gördüğünüz gibi CD’lerden bir tekerlek oluşturduk ve bunun sabitlenmesi için ufak bir tahta kullandık. Tahtanın merkezine de sert kablomuzu yerleştirdik. Kablonun dönmesi ile CD de dönecektir.
Bu şekilde tekerleğimizi hazırlıyoruz.
Şimdi gelelim bağlantıları yapmaya.
Bağlantılar yapıldığında bu şekilde olacak.
Şimdi de ateşleme kısmını yapacağız.
Ateşin yakılacağı kısmı şekildeki gibi kesiyoruz ve dumanın çıkması için üst kısımdan delikler açıyoruz.
Şimdi de önlem kısmına gelelim.
Kesim yaptığımız kısımlar elimizi kesmesin diye bir kablonun dış yüzünü alıp çıkarıyoruz ve bu kestiğimiz kısımlara yapıştırıyoruz.
Şimdi kontrol zamanı.
Eklediğimiz misinanın uzunluğunu ve diyaframın gerginliğini kontrol ediyoruz. Böylece çalışırken bir sorun çıkıp çıkmayacağını inceleyeceğiz.
Ve son adım.
Aslında bu kısım isteğe bağlı. Eğer üst kısımlarda bir soğutma barı olsun istiyorsanız o zaman bunu ekleyebilirsiniz.
Fakat en önemli kısım eğer tekerleğe bir üreteç bağlarsanız bir elektrik üreteci yapabilirsiniz. Böylece ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirmiş olursunuz.
İşte görüntüler.
Ve son haliyle çalışma şekli böyle olacak:
Çok güzel ama hiç çalıştıramadım.en büyük sıkıntılar piston hareket etmiyor ,balon şişmiyor,kanal tam olarak nereye yerleştiriliyor,piston ile silindir arasında boşluk kalsa ne olur (bazı videolarda var ama bazıl videolarda olmaması gerekir diyor)bir de ölçüleri birebir verin lütfen selamlar.
şekle bağlı kalmak zorunda değilsiniz daha farklı sistemlerde deneyebilirsiniz önemli olan bu motorun çalışma prensibini iyi anlayabilmektir.
merhaba ben bu projeyi çok beğendim ve bugun yapacağım ama aklıma bişey takıldı misina diyaframdan geçıo diyafram delinio peki diyafram delikken balon nasıl şişiyor yda şişermi acil bir cevao ltfn
celik yün yerine bir piston eklersek verimi artabilir
alican çelik yün yerine piston koyarasan daha hızlı hareket eder
Fotoğraflar ve video güncellendi. Teşekkürler uyarınız için.
ilginiz için teşekkür ederim iyi günler
son iki fotograf gozukmuyor acil düzeltir misiniz ve video koyarsanız sevinirim teşekkürler.