Similar Posts
Siz Burada Ne Görüyorsunuz?
Siz resimde ne görüyorsunuz? Bir koltuk mu yoksa sandalye mi yoksa hiçbir şey mi? Sadece çizgiler mi görüyorsunuz? İşte beynimizin tamamlayıcı özelliği bu. Aslında burada sadece belli kurala göre çizilmiş ve üçüncü boyut katılmış çizgiler var. Yani iki boyutlu olan bir yüzeye (mesela kağıda) çizilen diagonal görünümlü çizgiler bizim sanki üç boyutlu gibi algılamamızı sağlıyor….
Atlar Ayakta Nasıl Uyur
Amerikan kovboy filmlerinde, atların geceleri kamplarda veya gündüz barların önünde daima ayakta, binilmeye hazır vaziyette durduklarını seyrederiz. Doğrudur, atlar nadiren yatarlar, genellikle hasta oldukları veya doğum yapacakları zaman. Atlar günlerce, hatta haftalarca yere yatmadan ayakta durabilirler ve yol gidebilirler. Ayakta dururken dizlerini kilitlemeleri ve uyumaları mümkündür. Siz bunu denerseniz, beyninizin üstüne düşmeniz kesindir. Bilim insanları,…
22 Aralık Yazısı
NASA tarihinde hiç yapmadığı bir şey yaparak 22 Aralık 2012 sabahı yayınlayacağı haberi bir hafta önceden duyurdu. Biz de burada 18 Aralık 2012 günü 4 gün sonra yayınlanacak haberi şimdiden duyuruyoruz. Dünya Dün Neden Batmadı Maya takvimine dayanan bir kehanete göre, dün Dünya’nın batmış olması gerekiyordu. Ama bugün göründüğü gibi her şey yerli yerinde ve…
Güçlü Seste Cam Niye Kırılır?
Opera sanatçılarının sesleri ile cam bardakları kırdıklarını görmüşsünüzdür. İşte bunu nasıl yaptıklarını düşündünüz mü hiç? Biliyorsunuz ki opera sanatçılarının güçlü sesleri vardır ve belirli bir frekans aralığında sabit kalabilirler. İşte bu bilgilere sesin bir dalga olduğunu da eklersek sesin neden camı kırdığını anlayabiliriz. Ses uygun bir frekans aralığı yakalandığında ses dalgaları cam molekülleri arasında bir…
Bumerang Nasıl Geri Gelir?
Bilinenin aksine bütün bumeranglar geri gelmez Bilinenin aksine bütün bumeranglar geri gelmezler. Fırlatana geri dönebilen bumeranglar sadece Avustralya yerlileri Aborijinler tarafından spor olarak veya kuş sürülerini avlamakta kullanılırlar. Aborijinlerin tarih öncesi zamandan beri bumerangları kullandıkları biliniyor. ‘boomerang’ Aborijinlerin kullandığı isimden türemiştir Bumerangın İngilizce’de ‘boomerang’ olan ismi de Aborijinlerin kullandığı isimden türemiştir. Aslında bugün Avustralya’da kullanılan…
Midemizdeki Asit Neden Midemizi Sindirmiyor?
Bildiğiniz üzere yediklerimiz ve içtiklerimiz yemek borusu yardımıyla midemize gidiyor ve orada parçalanıp sindirilerek bağırsaklara gidiyor. Yemek borusunda yiyecekler geçerken yan duvarlara sürtünerek indiği için mideye hızlı bir şekilde düşmezler. Fakat içeceklerin sürtünmesi az olduğu için mideye hızlı bir şekilde girerler. Bunun içindir ki ayakta bir şey içmek sağlığımıza zararlıdır. Yemek borusundan geçen yiyecek ve…