Doğruyu Söylemek
Anlatamadığımız veya öğretemediğimiz bir konu doğruyu söylemek. Aslında doğruyu söylüyoruz ama tam olmuyor.
Çeviriler Yanlış mı?
Yabancı filmlerde mahkeme sahnesi ile karşılaşırsanız yemin etme bölümlerine dikkat edin. Orada “Doğruyu söyleyeceğime dair yemin ederim” şeklinde bir çeviri veya alt yazı görürsünüz. Aslında bu çeviriyi yapanlar da yanlış şeyler (aslında eksik) yazdıklarının farkındalar. Doğrusu ise şu şekildedir. “Doğruyu ve yalnızda doğruyu, doğrunun tamamını söyleyeceğime dair yemin ederim” Fakat bunu alt yazı şeklinde yazdıklarında oldukça saçma geliyor insana.
Doğrunun Tamamını Söylemek
Aslında en önemli olan kısmı atlıyoruz. Doğrunun tamamını söylemek o kadar önemli ki hayatımızda bir çok konuda bu yüzden haksız düşebiliyoruz. Hani “işine geldiği gibi” deyimi vardır ya işte o durum. Mesela birisi katil ve birisini öldürdü. Fakat öldürmeden önce adamın yanında geçip gitti. Bu konuyu anlatan kişi “Ben sadece yanından geçip gittim” dese yalan söylememiş olur fakat doğru da söylememiş olur. İşte bu durum doğrunun tamamını söylememek ile ilgilidir.
Okullarda da Aynı Durum Söz Konusu
Sınıfın camı kırıktır ve öğretmen içeriye geldiğin camı kimin kırdığını sorar. O sırada sınıfta bir çok kişi olmasına rağmen kimse doğruyu söylemez. Hatta çoğu kişi “Ben görmedim” der. Aslında dediği belki de doğrudur. Camın kırılması esnasında onu görmemiş olabilir fakat bu kimin kırdığını görmediği anlamına gelmez. Bu doğruyu tamamen söylememektir.
Çocuklarınıza Bu Eğitimi Verin
Çocuklarınızla konuşurken bu konuda ona eğitim verin. Doğruyu söylemek ile doğrunun tamamını söylemek farklıdır. Çocuğunuzu denetleyin ve doğrunun tamamını söylemesi konusunda pekiştirin. Yalanları köreltin. Ancak bu şekilde toplumda doğruyu söylemek bir kültür haline gelecektir.
doğru 🙂