Görme Engelliler İçin Telefon Kütüphanesi

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) olarak, Türk Telekom ile yapılan işbirliği sonucu, Türkiye’nin ilk telefon kütüphanesi GETEM tarafından hayata geçirildi. Telefon Kütüphanesi Projesi ile yüzlerce sesli kitap 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden görme engelli GETEM üyeleri ücretsiz bu imkandan faydalanabilicek.
GETEM ve Türk Telekom işbirliği ile hayata geçen Telefon Kütüphanesi Projesi kapsamında görme engelli üyelerimiz GETEM’deki yüzlerce kitabı ücretsiz olarak dinleyebilicek.
Görme engelli tüm vatandaşlarımız GETEM’e engelli olduklarını belgeledikleri rapor veya özürlü kimlik fotokopilerini yollayarak üye olduktan sonra aldıkları şifreleri ile sesli kitaplara ücretsiz olarak erişebilecekler. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilecek olan Telefon Kütüphanesi Projesi’nin kullanıcıları; dilediği kitabı seçme, bir sonraki ayrımda kaldığı yerden devam etme veya bölümler arasında ileri geri gidebilme gibi seçeneklere de sahip.
Bilindiği gibi Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren GETEM’e www.getem.boun.edu.tr adresinden üye olabilir, binlerce sesli ve elektronik kitabı internet üzerinden ücretsiz olarak dinleyebilirsiniz. Bu projeyle, bilgisayar ve interneti kullanma olanağı bulunmayan görme engelliler de ev telefonları üzerinden dinleme imkanına kavuşacaklar. Zamanla telefon kütüphanesinde bulunan sesli kitap sayısını da hızla arttırmayı amaçlıyoruz.
Sistemi kullanmak ise çok basit. Öncelikle Bir Telekom şifresine ihtiyacınız olacak. Tüm GETEM üyelerine bir şifre tanımlanmış durumda. GETEM ana sayfasında kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra açılan ekranda “Telekom Şifrenizi Öğrenmek Veya Bilgilerinizi Güncellemek İçin Tıklayınız” bağlantısına girin. Sayfanın hemen başındaki 6 haneli Telekom şifrenizi ekran okuyucu kullanıyorsanız H harfine basarak bulabilirsiniz. Şifrenizi öğrenmek için, 0212 359 7538 nolu telefon aracılığıyla GETEM’i de aramanız mümkün.
Şifrenizi öğrendikten sonra, 0 800 219 91 91 numaralı telefonu aradığınızda, İlk aşamada size 6 haneli Telekom şifreniz sorulacaktır. Vverilen şifreyi tuşlayın. Ardından karşınıza 3 seçenek gelecek: kitap koduna göre seçim yapma, kitap ismine göre seçim yapma, ve bıraktığınız kitap ve bölüme devam etme. Dinlemek istediğiniz kitap kodunu biliyorsanız, 1 tuşuna basın ve istediğiniz kitap kodunu girin. Aşağıda Şu an telefon kütüphanesi sisteminde bulunan kitap isimleri ve kodlarını bulabilirsiniz.
Eğer kitap ismine göre seçim yapmak istiyorsanız 2’yi tuşlayın. Bu aşamada önce size, Yerli Roman, Yabancı Roman, Anı Mektup gibi kitap kategorileri sayılacaktır. Dilediğiniz kategoriyi seçtikten sonra, o kategori altında listelenen kitap isimlerini duyabilirsiniz. Dinlemek istediğiniz kitap numarasını tuşladığınızda kitap okunmaya başlanacaktır.
Kitap okunurken, 4 ve 6 tuşlarıyla ayrımlar arasında dolaşabilir, Telefonu kapadığınızda, dilerseniz bir sonraki aramanızda, kitaba en son bıraktığınız ayrımdan devam edebilirsiniz.
Sistemin yalnızca sabit hatlardan aranabildiğini, cep telefonu, bilgisayar gibi noktalardan sistemin aranamadığını önemle hatırlatırız.
GETEM’e üye olmak için
http://www.getem.boun.edu.tr/user_management/users/register.asp
bağlantısına tıklayıp üyelik formunu doldurun. Ardından görme engelli olduğunuza dair sağlık raporu veya özürlü kimlik kartınızı 0212 359 4647 nolu faksa gönderin. Üyeliğiniz onaylandığında Telekom şifreniz de e-postanıza gönderilecektir. Bilgisayar kullanarak üyeliğinizi gerçekleştiremiyorsanız, 0212 359 7538 Nolu telefon aracılığıyla GETEM’e ulaştığınızda sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.
Aşağıda Telefon kütüphanesinde bulunan kitap kodlarını inceleyebilirsiniz.
Bu projenin Daha engelsiz bir yaşama doğru atılmış bir adım olmasını dileriz.

Similar Posts

One Comment

  1. televizyonda reklamını gördüm, çok başarılı bir proje. telefon kütüpanesi projesi ile görme engelliler istediği kitabı seçip ev telefonlarından dinleyebilecekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir