Hafıza Teknikleri

Bilgiyi hafızada nasıl tutarız?

Bilgileri hafızada tutmak için iki temel ilke vardır; hayal gücü ve çağrışım. Bu iki yolla bilgileri hafızaya alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları şunlardır:

1- Çok ve çarpıcı hayal kur.

2- Abartarak renklendirerek ve hareketlendirerek hayal kur.

3- Daima olumlu düşün. Hafızaya alırken kullanılan sistemlerden bazıları şunlardır.

Bağlama metodu: Bilgilerin belirli bir sıra ve düzende hafızaya alınması.

Rakam şekil sistemi: Rakamlar şekil itibariye bazı şeylerle özdeşleştirilirler. Örneğin, iki sayısı (2) kuğuyu çağrıştırdığı için 2 sayısı Kuğu’yu temsil eder.

Fonotik Alfabe Sistemi: Bu sistemde sesli harf kullanılmıyor, kullanılan harfler kullanılmıyor ve üç tane joker harfi var (R-H-G) temel oluştururken bu üç harf kullanılmıyor. Örneğin; bir kelimesinde sesli harf –i- ‘yi ve joker harfi –R-‘yi çıkardığımızda geriye B kalıyor. B’ de ağızdan çıkış ile P harfine benzediği için BİR’ i temsil eden kelimemiz B veya P ile başlayacaktır. Bağ-Puro- Boru gibi.

İsimlerin ve Yüzlerin Hafızaya Alınması: Üç aşamada gerçekleşir:

1-Zihinsel Çalışma: Burada hedef belirleme , zihin organize etme, hayal kurma ve konsantre olma önemlidir.

2-İşitse Çalışma: Dinleme, tekrarlama, manasını sorma, konuşurken kullanma, içinden tekrarlama ve vedalaşırken kullanma ile hafızaya alım kolaylaşır.

3-Görsel Çalışma: İşitsel çalışmadan daha kuvvetlidir. Görsel hafıza ile karşımızdakinin ismini daha iyi öğrenebiliriz. İsmi somutlaştırarak, yüzün özelliklerini inceleyerek ismi çağrıştırmak ve özelliği gülünç hale getirerek hafızaya alabiliriz.

Örneğin: Habib ismini daima hatırlamak için “Habib, biip, biiip!” gibi gülünç hale getirebiliriz. İsminin hatırlanmasının, insanlar üzerindeki etkisi çok fazladır. Çünkü; her insanın ismi kendisi için çok önemlidir. Hal böyle olunca, ismi hatırlana kişi kendisini önemli hissetmekte, karşısındakinin kendisine farklı bir değer verdiğini düşünmekte ve oda buna, hem de severek karşılık vermek istemektedir. Günümüzde en başarılı şirketler, müşterilerinin isimlerini personeline ezberleten şirketlerdir.

Akrostişler: İngilizce’ de ve bütün yabancı dillerde unutmayı hafıza teknikleri ile en aza indirebiliriz. Örneğin; Bundle ( Bandıl ) : Bohça paket anlamında . Bandıl “bandır” gibi alıp,kocaman bir bohçanın baldan olduğunu ve ekmeğimizi bohçaya bandırıp yediğimizi hayal edebiliriz. Bir bilginin tutulabilmesi için, ilgili kelimenin baş harflerinden oluşan kelime ya da anlamsız harfler grubuna akrostişler denir.

Örneğin: Dünyadaki tüm başarılı insanların kullandığı

4 basamaklı başarı formülü:

KESE

Karar ver

Eyleme Geç

Sonuçları Değerlendir

Esnek Ol gibi…

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir