Hava ile Çalışan Araba
Dünyada çeşitli basınçlı hava ile çalışan araçların, hem de bir iki ve dört tekerlekli çeşitleri mevcutur. Ancak birkaç istisna dışında, (Volvo’nun Hava Hareket Kavram)büyük otomotiv üreticileri genelde bu teknolojinin uzaktır. PSA Peugeot Citroen’de hava enerjisiyle, benzinli motoru birleştiren yeni bir benzinli motor üretimini gerçekleştirdi. İşin doğrusu havayla çalışan hibrit bir araba üretti. Bu motorun adı ise hava hibritli benzinli içten yanmalı motor (gasoline powered internal combustion engine – ICE). Şirket 2016 yılında Hibrid Hava motorlu araçlarını yollara çıkarmayı planlıyor.
PSA Hybrid Air teknolojisi, Toyota Prius gibi güncel pil elektrikli hibrid araçlara benzesede, ancak enerji depolama yerine piller için basınçlı hava kullanır. Bir hidrolik pompa / motor ünitesi ICE tarafından frenleme ve yavaşlama, sıkıştırılmış hava enerji depolama ünitesinde saklayarak üretilen enerji ile mümkün olur.
Bir çok geleneksel hibrit modellerdeki gibi, Hybrid Air sisteminde birbirinden bağımsız olarak mevcut sürüş ihtiyaçlarına göre farklı modlar ayarlayan bir elektronik yönetim sistemi kullanılmaktadır. Otoyol sürüş için, sistem sadece 70 km / h hızların altında hava gücü (43 mph) çalışıp, 70 km’den soraki hızlarda benzinli motor devreye girer. Ayrıca birden hızlanmanız gereken durumlarda düşük hızlarda basınçlı hava jeneratörü yardımınıza yetişiyor ve gücünüze güç katarak benzinli motorlu kombine çalışabiliyor.Daha fazla güç daha düşük hızlarda veya sıkıştırılmış hava enerji depolama kontör ihtiyacı sırasında gerekli olduğunda, sistem kombine modunda çalışır.
PSA şehir sürüş için, Hibrid Hava sisteminin yüzde 45 yakıt tasarrufu sağladığını ve aynı güçte geleneksel motorlara kıyasla yüzde 90 oranında bir aracın menzilini arttırdığını belirtiyor. Bu sistem Citroen C3 ve Peugeot 208 gibi standart gövde stillerinde yapılan denemelerde, şirket sistemi sertifikalı yakıt tüketimi (kombine çevrim) 2.9 l/100 km değerlerinde emisyon değerleri 81 mpg ve 69 g / km CO2 çıkmıştır.Bu emisyon oranları doğamız için çok olumlu değerlerdir.
Şehirde sürüş için Hibrid Hava ile çalışan araç PSA göre daha da CO2 emisyon keser zaman (trafik yoğunluğuna bağlı olarak) yüzde 60 ila yüzde 80 için sadece hava gücüyle çalışabilir. Buna paralel olarak, şirketin yeni Hibrid Hava motoru (117.6 mpg) ile “2 l/100 km yakıt tüketimi ” hedefine ulaşması bekleniyor.
Fiyatlandırma bilgileri piyasaya sürülmedi. PSA akü sistemi,konvansiyonel hibrid araçlarda bulunan pahalı akü sistemlerinden şüphesiz daha ekonomik ve ucuz olacaktır. Aynı zamanda pilli elektrikli sistemlere göre kurulumu ve bakımı kolay olduğu iddia edilen sistem,daha az yer kapladığı için aracın iç hacmini azaltmayacaktır .
Hibrid araçlar 2020 yılında Avrupa pazarının yüzde 15’ini oluşturması tahmin ediliyor. PSA Hybrid Air teknolojisini,B segmentinde (82 hp benzinli motor) ve C segmentinde (110 hp benzinli motor) ile hafif ticari araçlar için kullanmayı planlamaktadır. PSA Peugeot ilk olarak 2016 yılında B-segmenti modellerde kullanıp piyasaya sürmeyi planlamaktadır.Ayrıca Avrupa’da ve Avrupa dışında her iki araçtan birinde bu teknolojiyi kullanılabilir hale getirmeyi planlamaktadır.
Aşağıdaki video Hybrid Air sisteminin genel bir bakışını sunmaktadır.
Kaynak:Gizmag.com