İllüzyonist Masa

Genellikle karşılaştığınız bir resim vardır internette altında da “Sizce bu çizgiler birbirine paralel mi?” diye sorar. Aslında çizgiler gerçekten de paraleldir. Resmi yaklaştırıp baktığımızda paralel olduğuna inanırız fakat uzaktan baktığımızda bu ispat bir işe yaramaz. İşte biz bu tür çalışmalara illüzyon veya göz yanılması diyoruz.

Siz de evinize bu şekilde bir masa yapmak isterseniz yapmanız gerekenler işte bu yazıda. Aslında çok kolay bir yapımı var.

İşte detaylar…

.

.

Yandaki resimde de gördüğünüz gibi aslında yakından bakınca hiçbir fark yok.

Bütün kare şeklinde kestiğimiz parçalar birbirine dik. 90 derecelik açı ile yerleştirilmiş ve tutkallanmış.

.

.

.

.

Hatta daha da yakından bakmak isterseniz gerçekten 90 derecelik açıyla birleştirildiğini görebileceksiniz.

Peki o zaman bunun böyle olmasının nedeni ne? Aslında yine cevap ayrıntıda gizli ve yandaki resimde görüyorsunuz. Siyah ve beyaz olan kareleri birleştirirken 1/2 oranında kaydırma yaparak birleştirmeniz gerekiyor.

Yani birinci sırayı bir siyah bir beyaz şeklinde yerleştirdikten sonra ikinci sırada diğer sıranın yarısı gerisinde başlamanız gerekecek. Dikkat ettiyseniz yandaki resimde de aynı şekilde yerleştirilmiş.

.

Fakat buna uzaktan baktığımızda sanki çizgilerin yavaş yavaş birbirine yaklaştığını görüyoruz. İşte bu da bizim göz yanılmamız. Resimlere dikkatli bir şekilde bakarsanız bütün kareler diğerlerinin yarısı kadar gerisinde veya ilerisinde. İşte göz yanılmasının nedeni de bu.

.

.

.

.

.

Köşelerin diğerlerinin yarım ilerisinden veya gerisinden başlamasının nedeni olarak da köşeler koyacağınız ayakları gösterebilirsiniz. Bunlar dizayn olarak da masanızın görünüşünü engellemeyecektir.

Temiz bir görüntü oluşturacaktır.

.

.

.

.

.

Son olarak vernik, cila derken güzel bir görüntü oluşuyor. İşte bu masa herkesin dikkatini üzerine çekecektir. Hatta bu masanın etrafına oturanları yaklaşık 15-20 dakika oyalayacak ve çizgilerin gerçekten de paralel mi yoksa kesişen bir şekilde mi gittiği tartışma konusu olacaktır. Ölçmeler ve teoremler ispatlar havada uçuşacaktır.

.

.

.

.

Fakat gördüğünüz gibi herhangi bir şekilde bir çapraz gitme söz konusu değil bütün parçalar birbirine dik bir şekilde yapıştırılmış. Tek oynama karelerin 1/2 oranında ileride veya geride olması. Başka bir şey söz konusu değil.

Kolay gelsin…

Similar Posts

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir