Koladan Motor
Resimde gördüğünüz gibi bir motor yapacağız sizlerle hem de koladan. Şimdi diyebilirsiniz bunun neresi motor diye. Evet haklısınız fakat bir video çekildi bununla ilgili onu incelediğinizde bir hareket enerjisi kazandığını görebilirsiniz.
Bu proje diğerlerinden farklı olarak biraz zor ve hassas. Çalışma mantığı ise ısı ile genişleyen hava balonu şişirir ve balonun gerginliği ile şişen balon geriye havayı vermek ister. Böyle bir devinimle motor çalışmış olur.
Şimdi isterseniz önce videoyu inceleyelim daha sonra yapılış aşamalarına tek tek bakarız.
İlk olarak bir teneke kolanın üst kapağını kesiyoruz. Burada kesme işleminde dikkatli olun çünkü teneke elinizi kesebilir. Kapağı açmak için kullanacağınız mataryelde önemli. Konserve kapağı açma aletlerini kullanırsanız sizin için daha iyi bir sonuç olur.
.
.
.
.
.
Bir kalemi örgü tel ile sarıyoruz. Buradaki amaç ısı enerjisini kontrol etmek. Tabi önce kaleme saracağız daha sonra sert telden yaptığımız kancaya geçirip ucunu misina ile bağlamamız gerekiyor.
.
.
.
.
.
Örgü tele sardıktan sonra büyüklüğünün kola tenekesi kadar olmasına dikkat edin. Çünkü bu sargıyı daha sonra içine koyacağız.
.
.
.
.
.
.
Evet son halini aldı. Ortasından kalemi çıkarıp bir kanca yerleştirdik. Mavi kalın elektrik kablosu kullanabilirsiniz burada. Daha sonra ucundaki kancayı bir misina ile bağlayıp biraz ileriden kestik.
.
.
.
.
.
İki adet kartondan yapılma kapağa ihtiyacımız var. Birisi sargının üzerini kapatmak için ki bunun ortasının delik olduğunu görebilirsiniz (sağ taraftaki). Diğer ise balona yerleştirmek için var.
.
.
.
.
.
Balona yerleşecek olanını ise bu şekilde yapıştırmamız gerek. Tabi önce balonu bir yerinden kesip alt kısmının içine kartonu yerleştiriyoruz.
.
.
.
.
.
Balonu ters çevirdiğimizde bu şekilde görünmesi gerekiyor. Karton balonunun tabanına yapışmış bir şekilde duruyor.
.
.
.
.
.
.
Balonu kutumuza yerleştirdiğimizde bu şekilde bir görünüm alacak. Kestiğimiz kapağın yerine balonu yerleştirip bir piston görevi görmesini sağladık.
.
.
.
.
.
Pistonumuzu sabitlemek için kalın bir tel ile sıkıştırıp altına mum yerleştireceğimiz bölümü yapıyoruz.
.
.
.
.
.
.
Telleri yaptığımızda bu şekilde bir düzenek oluşacak. Bu düzenek kutunun havada kalmasını ve altına mum yerleştirebilmemizi sağlayacak. Üst kısımda ise motorun hareketi için gerekli olan sabitlemelere ayırdık.
.
.
.
.
.
İşte kutunun üst bölümünde kalan aparatlar. Bunlar motorumuz çalışmaya başladığında tekerleğin dönmesini sağlayan bağlantı noktaları.
.
.
.
.
.
İşte bu resimde de tekerleğimizi görüyoruz. Eğer bu modeli bir arabaya benzetecek olursa arabamızın tekerleği yandaki resim olacak.
.
.
.
.
.
.
Bunlar da hareket için gerekli bağlantı noktaları. Tekerleğin hareketini bunlarla sağlamamız gerek. Motordan alınan gücün tekerleklere iletilmesini yapacağız.
.
.
.
.
.
Aynı şekilde hareketi iletmede kullanılacak ara malzemelerimiz.
.
.
.
.
.
.
.
Bunları yerleştirdiğimizde bu şekilde görünüm alacak. Tabi burada dikkat edelim daha kartondan yaptığımız kapağa bunu sabitlemedik. Sabitledikten sonra daha düzgün bir görünüm alacaktır.
.
.
.
.
.
Tekerleğimize son olarak bir ağırlık takıyoruz ki kolay bir şekilde dönebilsin. İşte bunu da dosya kıstırgaçları ile yapabilirsiniz.
Deneyin bakalım olacak mı. Kolay gelsin.