Kutup Ayıları Görünmez mi?
Bilimadamları Kutup ayılarının kendilerine özgü çok özel bir kürk yapısına sahip olduklarını saptadılar.
-Kürkleri sayesinde bu ayılar gece farkedilmiyor,
-Kızılötesi kameralar ve morötesi tarayıcılar tarafından görülemiyor.
– eski 20 derece olan Kuzey Kutbu ikliminde de sahibini sıcacık tutuyor.
Ayıların bu görünmezlik özelliği, ilk olarak bir kaç yıl önce havadan fotoğraf çekerek vahşi hayvanların sayımını yapan Kanadalı bir resmi görevli tarafından belirlendi. Karlı yüzeyde bu beyaz ayıları görüntülemek mümkün olmuyordu. Fotoğrafçı, kızılötesi filmle çekmeyi denediyse de yine başarılı olamadı. Çünkü, ayıların kürkü vücudu ısıtabilmek için morötesi ışınları çekerek kızılötesi ışınlara dönüştürüyordu.
Derileri siyah, tüyleri transparan olan bu ayılar neden beyaz görünüyor?
Çünkü, Kutup ayılarının tüyleri, deriye spektrumun gözle görülmeyen morötesi ışınlarının içindeki sıcak güneş ışınlarının yüzde 90’ını iletirken, gözle görülür spektrumda ki ışınların sadece yüzde 10’unu iletiyor. Işınların geri kalanı ise etrafa dağılıyor. Böylece hayvan sıcak ve beyaz kalıyor, ki bu özellikler bir Kuzey Kutbu sakini için yaşamsal önem taşıyor, içi boş olan ayı tüyleri yumuşak bir yüzeye ve doğal optik lif işlevi gören sert bir çekirdeğe sahip. Işık bir uçtan girdiğinde diğer uca ulaşana kadar hızla tüye dalıyor.
Tüm bunlar yeterince garipken, kürkün hayret verici bir özelliği daha keşfedilmiş: Kürk, ışığın tüm cephelerden girmesine olanak veriyor ve tıpkı bir ayna gibi ışınları dosdoğru deriye gönderiyor.
Kılın merkezine doğru inen bir çekirdek, çok gelişmiş zarlar tarafından çapraz olarak kesiliyor. Bu yapı, ışığın emilebilmesi için çok önemli… Ayrıca, kürkün hafif, güçlü ve dayanıklı olmasını da sağlıyor. Belki de, ayıların bunca ağırlığına rağmen çok çevik olmalarını sağlayan da bu özel yapı… Uzunlukları 3 metreye, ağırlıkları 726 kg’a çıkabildiği halde, Kutup ayıları saatte 35 km. hızla koşabiliyorlar (Olimpiyat atletleri saatte 25 km’nin biraz üstünde koşabiliyorlar)…
20 km. ötedeki yiyeceğin kokusunu alabilme
Evrim, dünyanın en heybetli et oburları olan Kutup ayılarına, diğer ayıları kıskandıracak bir-iki özellik daha bağışlamış. Bunların arasında, 20 km. ötedeki yiyeceğin kokusunu alabilme, güneş ve karın olumsuz etkilerinden etkilenmeyen göz yapıları, rahatça su üzerinde kalmalarını sağlayan kalın kürkleri içindeki hava paketçikleri sayılabilir.
Bu ayılar aynı zamanda inanılmaz derecede güçlüler…
Küçük beluga balinalarını avlamak ve buzun üzerindeki 10 cm’lik deliklerden 30 cm’lik fok balıklarının vücutlarında kırılmadık kemik bırakmayarak çıkarmalarıyla da ünlüler.
Hatıra olarak ayıların kürkünden kıl parçası almayı düşünecek kadar akılsız Kuzey Kutbu yolcularına bir not: Bu dev ayıların küçük, tembel bir pati dar besi bile, evinize bir ceset torbası içinde dönmenize neden olabilir…