Makrome Örgü ile Bileklik
Makrome örgü iki tiptir. Birincisi şekilde gördüğünüz gibi düzenli bir şekilde aynı tip devam eder. Diğeri ise örgünün sürekli dönmesi ile oluşur. Aralarındaki tek fark birisinde örgüyü bir sağdan bir soldan çekersiniz, diğerinde ise sürekli aynı yönden çekersiniz.
Makroma tipi örgü ile yandaki bilekliği yapabilirsiniz. Tabi bu örgüde bileklerinize kolay girip çıkması için bir mandal yerleştirdik. İsterseniz siz direk bağlayabilirsiniz isterseniz mandal yerine başka bir şey koyabilirsiniz.
Gelelim yapımına;
.
.
.
.
Gerekli malzemelerimiz; makas, makrome ipi, cetvel, mandal.
Aslında çok fazla bir malzemeye ihtiyacımız yok. Evdeki malzemelerimizle yapabiliriz.
.
.
.
.
Öncelikle ilk yapmamız gereken bileğimizin ölçüsünü almak. Unutmayın bileğinizde rahat hareket etmesi gerekiyor ki rahat bir şekilde kullanabilelim.
.
.
.
.
.
Ölçtüğümüz ipin ne kadar uzunlukta olduğunu ölçelim. Sizin bileğiniz de yaklıaşık olarak 7 cm civarında olacaktır.
.
.
.
Şimdi ipin ucuna mandal geçireceğiz. Tabi bunu yapmak için Öncelikle ipimizi ikiye katlayıp katlanan kısmı mandalın içinden geçiriyoruz. Bu kısım makromemizin içinde kalacak kısım olacaktır. Diğer iki ucu boş olan kısım ise makrome ipini döndüreceğimiz kısımdır.
.
.
.
.
Mandaldan geçirdiğimiz katlanan kısmın içinden diğer boştaki uçları geçirip düğüm haline getiriyoruz.
.
.
.
Mandalın diğer kısmı da bilekliğin sonuna gelecek. Aradaki uzaklığı bileğimizin kalınlığına göre ölçmüştük zaten.
.
.
.
.
Bileğimizi ölçtüğümüz ipin uzunluğu ile aynı uzunlukta olmasına dikkat edilecek bir şekilde mandalın diğer ucunu ayarlıyoruz.
.
.
Burası önemli kısmı. İlk düğümü atacağız ve arkasından diğer düğümler gelecek. Tabi bu düğümü attığımızda hangi kısımdan çekiyorsak diğer düğümü ters taraftan çekmemiz gerekecek.
Gördüğünüz gibi boştaki iki ipten birisini ikili ipin arkasından diğerini ise normal bir şekilde yerleştiriyoruz.
.
.
.
.
.
.
Arkadan çektiğimiz ipi (soldan gelmişti) diğer ipin üzerinden sağ tarafa geçiriyoruz. Sağ taraftaki ipi ise soldaki ipin altından sola geçiriyoruz. İşte düğümün mantığı budur. Eğer bunu düzgün yapabildiyseniz diğerlerini tam olarak yapabilirsiniz.
.
.
.
.
.
Şimdi ise işlemleri tersten yapıyoruz. İlk düğümü atmıştık sıra ikinci düğüme geldi. İkinci düğüm ile birinci düğüm arasındaki tek fark ters taraftan alınmış olması.
Bu sefer sağdan aldığımız ipi, ikili ipin arkasından geçirip soldaki ipin üstünden sola çekiyoruz. Soldaki ipi de yine sağdaki ipin altından sağa çekeceğiz.
.
.
.
.
.
Evet bu da ikinci düğümümüzdü. Artık öğrendiniz. Bir sağdan bir soldan olmak üzere düğüm atmaya devam ediyoruz. Şimdi sıra solda. Soldan altığımız ipi yine ikili ipin altından geçirip sağdaki ipin üstünden sağa atıyoruz. Sağdaki ipi ise soldaki ipin altından sola atıyoruz. Sıktığımzıda düğüm oluşuyor.
.
.
.
.
.
.
.
Bu şekilde düğümleri bir sağdan bir soldan atıyoruz. Ve düğüm giderek ilerlemeye başlıyor. Tabi bu makrome düğümünü öğrendiğinizde tek yapmanız gereken iş hayal gücünüzü geliştirmek. Bu düğümle çok şey yapabilirsiniz.
.
.
.
.
.
.
.
.
İstediğimiz uzunluğu yakalayana kadar bilekliğimize düğüm atmaya devam ediyoruz. En sona geldiğimizde iki tane ip boşta kalacaktır.
.
.
Şimdi ise boşta kalan ipleri keserek çakmak yardımıyla eritiyoruz ve sıcak bir sıvı haline gelen naylon ipi en son düğüme yapıştırıyoruz.
.
.
.
.
.
.
Resimde gördüğünüz gibi ipler düğümlere yapıştırıldı.
.
.
.
.
.
.
.
Eğer tam yapıştıramazsanız kullandığınız zaman kalkacak ve çözülecektir. Biliyorsunuz ki bunlar düğümlerden oluştuğu için birisinin çözülmesi diğerlerinin çözülmesini tetikleyecektir.
.
.
.
.
.
Ve artık hazırız. İstediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Kendi oluşturduğunuz bu ürünü en iyi şekilde ve mutlu bir şekilde kullanmanız dileklerimizle.