Öğrenci Koçluğu Ne İşe Yarar?
Aslında bu resim öğrenci koçluğunun neden var olduğunu ve öğrencinin neden bir koça ihtiyacı olduğunu açıklıyor. Değişen eğitim sistemi ile öğrencilerin ihtiyaçları ve istekleri de değişiyor. Tabi ki bunun yanından ailenin ve çevrenin istekleri de.
- Öğrenci mutlu olmak istiyor fakat mutlu değilse
- Öğrenci kendinde harekete geçme enerjisini hissedemiyorsa
- Öğrencide çalışma isteği yoksa
- Öğrenci kendine hedef koyamıyorsa
- Öğrenci kendi performansını göremiyorsa
- Öğrenci çevresiyle ve ailesiyle iletişim kurmuyorsa
- Öğrenci başarılı değilse
öğrenci koçuna ihtiyacı var demektir. Yukarıdaki maddelerin hepsi olabileceği gibi tek tek belirtiler de olabilir.
Öğrenci koçu öğrencideki istekliliği ateşler, onu harekete geçirir, hedefine yöneltir, performansını artırı, başarıyı elde eder, başarı ile öğrenci mutlu olur ve mutlu bir birey öğrencinin iletişimini güçlendirir.
Kendimde bu işle ilgilendiğim için koçluk yaptığım öğrencilerden biliyorum. İlk başlarda bu işe çok akılları yatmasa da bir kaç aylık seanstan sonra kendilerindeki değişim onları bile şaşırtıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise öğrenci akıl zekasını düzeltmek için, danışmana ihtiyacı olduğu için rehberlik edilme isteğinde olduğu için koça gelmez. Şu ana kadar saydıklarımız danışman veya rehberlik öğretmeninin üstündedir. Rehberlik öğretmeni veya danışman öğrenciyi sorunlu görür ve soruna çözüm bulur fakat koç, öğrenciyi mükemmel kabul eder ve sorunlarını çözmesinde çözüm yollarını keşfetmesini sağlar.
Danışman veya rehberlik öğretmeni ona çözümü gösterir ve uygulatır fakat koç onun çözümü bulmasını uygulamasını sağlar. Süreç sonunda ise öğrenci farkında olmadan sorununu çözmüş olur.
Dikkat edin koçluk bir süreçtir. Koçun amacı öğrenciye ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMEKTİR.