Sözlü Notu 100
Bu öğretmen sözlü notunu neye göre veriyor? şeklinde bir soruyu genelde öğrenci ve veliler sorar. Öğretmen ise genellikle öğrenciyi ölçüp tartıp bütün davranışlarını göz önünde bulundurup ona göre bir sözlü notu verir. Tabi buıradan şöyle görünebiliyor; öğretmen kafasına göre veriyor veya öğretmen sevdiği öğrenciye yüksek not veriyor.
Şimdi bunu gidermek için öğretmenlerimize bir uygulama öneriyoruz. Uygulamamızın adı Sözlü Notu 100. Her dönem başında öğrenciye bir form dağıtıyoruz. Form için aşağıya bakmanız yeterli. Bu formda öğrencinin davranışları karşısında kaç puan kaybedeceği yazılır. Dönem başında bütün öğrencilere 100 olarak sözlü notu veriyoruz ve çizelgeye göre puanlarını düşürmeye başlıyoruz. Bu durumda öğrenci forma göre puan kaybetmemek için çalışacaktır. En önemlisi ise öğrenci neye göre değerlendirildiğini bilecektir.
Tabi bunun ikinci bir güzel kısmı da mevcut. Öğrenci de öğretmeni değerlendirecek. Değerlendirme sonucunda öğretmenin notu 70’den aşağı gelirse öğretmen öğrencilerine 15 puan ekleme yapmak zorunda kalacak. Mesela öğretmen sınıfa sakalı ile geliyorsa öğrenci öğretmenin notundan 3 puan kıracak gibi…
İşte çizelge. Tabi bunu sınıfınıza göre uyarlayabilirsiniz.
Ben 2011-2012 eğitim öğretim yılında uygulamayı düşünüyorum.
bu kriterlerle sözlü notu verilemez.Sözlü notu davranışla ilgili değil entelektüel başarı ve katılımla ilgilidir.Şablondaki davranışları zaten ilköğretimde karnede lisede disiplin kuralları içerisinde disiplin notu ve rehberlik kapsamında değerlendiriyor yönetmelikler.Bu şablona göre sözlü notu verildiği bir de resmen belgelenirse öğretmen suçlu duruma düşer.
güzel proje