Üzülmek İçin Her Zaman Bir Nedenimiz Var
Her zaman kendimizi üzmek için geçerli bir bahaneniz vardır. Ya gülmek için? İşte o zaman bahaneler tükenir. Düşünsenize ne zaman kendinize olumlu cümlelerle eleştiri yaptınız?
– Sivilcelerim beni güzel göstermiyor
– Etrafımda hiç iyi arkadaş yok
– Ben hiç mutlu değilim
– Derslerim hiç iyi değil
ve bir sürü bahane. Sizce beyniniz bunları nasıl algılıyor? Tabi ki kötü olanlarını algılıyor ve sizi kötüye itiyor. Siz “Derslerim hiç iyi değil” dediğinizde iyi olması için beyninizde bir gayret göstermiyor. İşte öğrenci koçluğu ile de yapılması istenen budur. Beyninizi ve algılarınızı programlayarak içsel bir motivasyon sağlamak ve başarıya ulaşmak.
Hani sürekli sorulan bir zeka sorusu vardır; Yerde 5 cm çapında bir delik düşünün ve bu deliğin için 5 cm çağında bir pinpon topu düşüyor. Bu topu delikten nasıl çıkarırsınız? Cevabı ise oldukça kolaydır fakat beynimizi algılara ve çözümlere açmadığımız için soruyu yanıtlamakda zorlanırız.
İşte insanoğluda hayatta böyledir. Olumsuz düşüncelerle kendine bir delik oluşturur ve içine girer. Daha sonra hayat bunun üzerine toprak atmaya başlar ve çözüme odaklanmadığımız için toprak altında kalırız. Halbuki topu yani kendimizi çıkarmak çok kolaydır. Hayatın attığı toprağı ayaklarımızın altına aldığımızda ise bizim delikten çıkmamız için bir basamak görevi görecektir. Yani siz topu çıkarmak için onun üzerine su dökebilirsiniz. Su doldukça top yükselecek ve delikten çıkacaktır.
Bunun için neler yapmalıyız?
Sürekli olumlu cümlelerle konuşun. Yapamam demek yerine yapabilirim deyin. Başaramam yerine başarabilirim deyin. Kendinize güvenin. Bunu başarabilecek gücün içinizde olduğunu unutmayın. Başarısızlıklardan yılmayın. Unutmayın ki başarısızlıklar başarılara giden basamaklardan bir tanesidir.
Ve en önemlisi şu ki size bunu çok kişi söylemez. Önemli bir sırdır fakat 2kr2 farkı ile paylaşacağız. Zorlukları yenmek için zorluklarla karşılaştığınız zaman kendinize sürekli “BAŞARACAĞIM” deyin.
Mutlu olun, mutlu kalın.