Vestel’in insansız hava araçları

                                                          Vestel’in insansız hava araçları

Vestel savunma sanayi sektöründe de iddalı konuma gelmek istiyor.İnsansız  hava araçları prototipini hazırladı.Zorlu Grubu’nun savunma sektöründeki şirketleri Vestel Savunma ve AYESAŞ, IDEF 2013’te Karayel ve Bora adlı insansız hava araçlarını görücüye çıkardı.

Zorlu Grubu’nun savunma sektöründeki şirketleri Vestel Savunma ve AYESAŞ, 11. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2013’e, NATO’nun uçuşa elverişlilik standardı Stanag 4671 ile uyumlu geliştirilip üretilen ilk yerli taktik insansız hava aracı Karayel ve aviyonik testler ve pilotaj eğitimlerinde kullanılacak insansız hava aracı Bora ile katıldı.

Önümüzdeki aylarda yapılması planlanan test uçuşlarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek Karayel ve Bora ilk kez IDEF 2013’te sergilendi.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İDEF 2013’te 3. salonda bulunan Vestel Savunma ve AYESAŞ standında Karayel ve Bora’nın yanı sıra hidrojen enerjisi ve yakıt pili teknolojileri çerçevesinde geliştirilen ürünler hakkında bilgi veriliyor.

vestel karayel       vestel bora

Ayrıca AYESAŞ’ın Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları yanı sıra Dünya’nın en büyük Savunma ve Havacılık şirketleri için geliştirdiği yazılım çözümleri, ürettiği elektronik sistemler, komuta kontrol donanımları, su üstü gemileri ve denizaltılar için konsol ve kabinetler, kablo bağları ve sensör entegrasyon ve aviyonik yazılım kabiliyetleri de fuarda katılımcılar ile paylaşılıyor.
                           Karayel taktik insansız hava aracını tanıyalım
Karayel Taktik insansız hava aracı sistemi 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşuyor. Karayel, 22 bin 500 feet uçuş yüksekliği, 70 Kg faydalı yük taşıma ve 20 saate kadar havada kalış süresi hedefi doğrultusunda tasarlanan öncelikle gözlem amacıyla kullanılacak özgün bir insansız hava aracı.

Otopilot yazılımı ve donanımından yer kontrol istasyonunun geliştirilmesine, gövde tasarımından üretimine kadar tüm sistemler tamamen Vestel Savunma bünyesinde gerçekleştirildi. Karayel İnsansız Hava Araçları NATO’nun uçuşa elverişlilik standartlarına (STANAG 4671) da uyumlu olarak geliştirilerek üretiliyor.
Ayrıca, yine NATO 4586 birlikte çalışabilirlik standardı ile uyumlu geliştirilen yer kontrol istasyonu ile diğer insansız hava araçlarını kontrol edebilme özelliğine de kavuşturulabilecektir. Karayel, paraşütle inebilme ve katapulttan (launcher) atılabilme özelliğinden dolayı piste ihtiyaç duymaksızın iniş kalkış yapabilecek ve benzerlerinden ayrışan bu özelliği sayesinde deniz platformlarından da fırlatılabilecek.
                 Bora eğitim uçağını tanıyalım

Bora öncelikle aviyonik testleri ve pilot eğitimlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş olmakla beraber kısıtlı gözlem görevlerinde de kullanılabilecek KARAYEL ile aynı aviyoniklere sahip 18.000 feet yükseklikte 10 Kg faydalı yük taşıma ile 5 saate kadar uçabilecek özgün bir insansız hava aracı.

                  F35 Joint Strike Fighter (JSF) Savaş Uçakları elektroniği

Yeni nesil savaş uçağı F35 uçaklarında elektronik tasarım ve üretime ilave olarak yazılım geliştirme payı da olan tek Türk firması AYESAŞ panoramik kokpit ekranı (PCD) ve füze ara yüz ünitesi (MRIU) elektronik kartlarını günümüzün en gelişmiş teknolojileriyle donatılan F35 Joint Strike Fightersavaş uçakları için tek kaynak olarak üretmektedir.

                     RADNET (Radar Network / Radar Ağı)

AYESAŞ, Türkiye’nin ilk askeri milli radar ağı projesi olan RADNET için geliştirdiği yazılımlar, geniş alan ağı üzerinden birbirine bağlanan harekât ve komuta kontrol merkezleri ile radarların gerçek zamanlı ve paralel çalışabilmelerini olanaklı hale getiriyor.

Bu sayede, farklı bölgelerdeki radarların, komuta kontrol merkezlerinde aynı anda ve çoklu halde izlenebilmesinin ve kontrol edilebilmesinin sağlanması, Hava Kuvvetleri Komutanlığının hava savunma unsurlarının beka kabiliyetini arttırıcı bir unsur olarak dikkat çekiyor.

Aviyonik Yazılımlar

Aviyonik ve güvenlik kritik yazılımlar konusunda Türk Savunma Sanayiinin en deneyimli şirketi olan AYESAŞ tarafından geliştirilmiş olan aviyonik yazılımlar, ABD Federal Havacılık İdaresi (Federal Aviation Administration) tarafından da uçuşa elverişliliği konusunda sertifika sahibi. AYESAŞ’ın gerçek zamanlı kayan harita ürünü ve Aviyonik yazılımlar konusundaki çözümleri de fuarda tanıtılıyor.

Kaynak:Shiftdelete.net

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir