Yapboz Yapımı

Alış veriş merkezlerinden aldığınız yapbozlardan bıktıysanız ve artık kendi yapbozumu yapmak istiyorum diyorsanız işte bu makale size göre. Tabi burada unutmamak lazım ki bu tür projeler diğer seri basım işlere göre daha pahalı olabilir. Burada amaç el becerisini geliştirmek ve bu işten zevk almaktır.

Yapımına geçmeden önce elde edeceğimiz ürün yan tarafta gördüğünüz resim gibi olacak. İsterseniz parça sayısını artırabilirsiniz. Yaklaşık olarak kesme sayınız ve projenizin bitim süresi buna bağlı olarak  artacaktır.

.

.

.

.

Öncelikle kendimize bir resim seçiyoruz. Bu resim ünlü bir kahraman, bir manzara veya sizin resminiz olabilir. Eğer çocuklar için yapıyorsanız bir örümcek adam, batman, ben10 gibi kahramanlar seçebilirsiniz.

Gerekli malzemelerimiz ise renkli çıktısı alınmış resmimiz (dijital baskı ile daha kaliteli işler yapabilirsiniz), bir kontraplak, yapıştırıcı ve kıl testere.

.

.

.

.

.

.

Resmimizi güzelce kontraplak üzerine yapıştırıyoruz. Resmin kaliteli olması ve resmin basılı olduğu kağıdın kaliteli olmasına dikkat edin. Sonra yapıştırıcıyı emen kağıt buruşabiliyor. Eğer kağıdınız buruşursa bunu bir ütü ile ütüleyerek (buharsız ütü) düzeltebilirsiniz.

Eğer kontraplak bulamazsanız o zaman yapmanız gereken bir köpük bulmak. Köpük ile de rahat bir şekilde aynısını oluşturabilirsiniz. Tabi köpüğü kesmek yerine yakmanız gerekmektedir.

.

.

.

.

Yapbozumuzunu hazırladıktan sonra istediğiniz bir şekilde kesip fazla alanları yok edebilirsiniz. Önemli olan görünüşün size olan güzelliği.

.

.

.

.

.

.

Gelelim en önemli kısıma. Yapbozumuzun üzerine parçaları oluşturacak kısımları ayırmak için hafif bir şekilde çizgi oluşturuyoruz. Buralardan kestiğimizde yapbozumuzun parçalarını oluşturmuş olacağız. Bunu yaparken kendiniz çizmek yerine daha önce bir yapbozu alıp onun parçalarının benzerlerini koymanız daha yararlı olacaktır.

Çizim yaparken iz bırakmamaya ve kağıda zarar vermemeye dikkat edin.

.

.

.

.

.

Son aşama olarak ise yapbozunuzu kesebilirsiniz. Bir önceki aşamada bıraktığımız izleri takip ederek parçaları kesiyoruz ve yapbozumuz hazır. Kesme işlemi sırasında sıfır numara testere kullanmanızı öneririz. Yuvarlak olması bizim için daha iyi olacaktır.

Kolay gelsin.

.

.

 

Similar Posts

3 Comments

  1. Çok teşekkürler. Ben de bu tarz bir şey arıyordum. Kendi yapbozumu yapmak istiyordum. Artık sizin sayeniz de istediğim gibi yapıyorum. Paylaştığınız için teşekkürler… 🙂

  2. Oldukça güzel çalışmalar çıkarılabilir ortaya, fakat anlamadığım şey; köpik kullanarak, yakarak yapmayı tercih ettiğimizde kağıdı öncesinden mi kesmemiz gerekecek ?
    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir