Yürümeyi Nasıl Öğreniyoruz?

New Scientist dergisinin internet sitesinde yer alan habere göre yeni bir araştırma, bebeklerin yürümeyi öğrenirken, fareler, kediler, maymunlar ve kuşlarla aynı aşamalardan geçtiğini ortaya çıkardı.

İtalya’daki Rome Tor Vergata Üniversitesinden Francesco Lacquaniti ve iş arkadaşlarının yürüttüğü araştırmada, yürüme sırasında insanın gövdesi, bacakları ve kollarındaki 20 kasın faaliyetini kaydetmek için elektromiyografi yöntemi kullanıldı.

Bilim adamlarının, yetişkinler, okul öncesi çocukları, yeni yürümeye başlayan çocuklar, hatta destekle ileriye doğru bebek adımları attırılan yeni doğanlar üzerinde ölçümler yaptıkları belirtildi.

Elektromiyografi kayıtları, yeni doğanların “yürümesi” sırasındaki faaliyeti iki aşamaya toplarken, bunlardan birinin, bacakların bükülmesine ve uzatılmasına neden olduğu, diğerinin bebek ilerlerken bunların dönüşümlü olarak harekete geçmesini temin ettiği görüldü.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar tek başlarına ilk adımlarını attıkları sırada işler biraz daha karmaşık hale gelirken, bilim adamları, bu noktada dört sinirsel aşama gözlediler.

Bunlardan ikisinin yeni doğanlarda görülenler olduğu, diğer ikisinin, bacak yerden ayrılmadan önce ağırlığın topuktan ayak parmağına geçmesi gibi ince hareketleri kontrol eden iki aşama olduğu belirtildi.

Francesco Lacquaniti, yeni yürümeye başlayan çocuklarda görülen, yürümeyi kontrol eden motor aşamaların fareler, kediler, maymunlar ve kuşlarda görülenle neredeyse özdeş olduğunu söyledi.

Daha önce yapılan araştırmaların sonuçlarını inceleyen Lacquaniti’nin ekibi, yeni doğan farelerin, yürürken yeni doğan bebeklerde gözlenen iki aşamayı ortaya koyduklarını buldu.

Farelerin, yetişkin olduklarında yeni yürümeye başlayan çocuklarda görülen dört aşamayı sergiledikleri, bunun yetişkin kediler, resus maymunları, gine kuşlarında da gözlendiği belirtildi.

Öte yandan insanların yetişkinliğe ulaştıklarında söz konusu dört aşamanın, diğer hayvanlarda görülmeyen zarif biçimde değiştiği, bunun insanların yürürken nesneleri toplamak gibi karmaşık kol hareketlerini yapmalarını sağladığı kaydedildi.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir